Sommaren är här.

”Sommaren är både härlig och ljuvlig, men också ett härjande hit och dit”, sa min mamma emellanåt när vi växte upp.

Vi hade knappa hundra meter till havet, härlig egen badplats, det är klart att många släktingar och vänner ”ramlade ner” till Karlskrona under alla somrar för att njuta av havsutsikten, det gjorde vi också. Varenda sommar tillbringade vi hos mamma och pappa, och det var inte bara vi. Jag har ju fler syskon, släktingar och sjuttioelva kusiner :)

Hursomhaver. Troligtvis är det just därför jag är väldigt svag för havet, ljudet, lukten, äta fisk, åka båt, bada… och allt annat det för med sig. Sandstrand eller stenstrand (!) - det spelar mindre roll.

Förra veckan befann jag mig tillsammans med tusentals andra på Nyhemsveckan (www.nyhemsveckan.se) - där har jag varit nästan varje år sedan jag var barn. Om du frågar AI ”Varför man ska åka till Nyhemsveckan” så är ett av svaren du får att det ligger väldigt ”naturskönt, med vacker omgivning”. Och det gör det verkligen!

Egentligen är det ganska ofattbart, ute i ”ingenstans”, på en pytteliten ort, samlas 10-15.000 människor under lite drygt en veckas tid. Nyhemsveckan startade 1917, då var jag inte med :) Men det finns gamla foton på vår mormor och morfar som står mitt i Nyhemsveckan, de njöt nog lika mycket som jag av att vara där. Undrar hur de bodde på den tiden? Tält? Det var det nog, tänkte aldrig på att fråga dem om den lilla detaljen.

Från det ena till det andra - just nu blommar vår Clivia, den blommar bara en gång om året. Jag fick den av mormor, den stod i verandan i mitt barndomshem. Samma kruka nu som då. Charmigt!

En del av oss är som min gamla Clivia, vi blommar upp en gång om året, kanske under Nyhemsveckan? Eller när det är jul? Eller just nu, när vädret bjuder på 25-30 grader och vi har sommaren framför oss. Det är så lätt att vänta ”tills…” ja, vad egentligen? Tills barnen vuxit upp? Tills du köpt drömhuset eller tills du blir pensionär?

Visst är det så att livet innehåller höjdpunkter, men för det mesta är det vardag. Tänk om varje dag var en bröllopsdag eller om du tog studenten varenda dag, eller fyllde år varje dag? Då blir det ingen höjdpunkt för då blir festen vardag. Tänk om vi gjorde vardagen till en fest istället! Oavsett en varm semesterdag eller en grå måndag i november.

Livet blir vad vi gör det till. Ibland är det härligt, ibland är det besvärligt. För alla. Livet knackar inte på och ”kollar om det passar att en prövning av värsta slaget kan komma idag?”. Tyvärr inte.

”Carpe diem…” finns inte bara som tatuering på var och varannan svensk :) Att ”fånga dagen” är en konst som jag börjar hantera bättre och bättre ju äldre jag blir.

Vår Clivia är fantastisk och visst längtar vi efter att se den där härliga, orangea blomman komma fram varje år - men jag njuter när den är grön också i sin fina, gamla kruka. Jag vet ju att den blommar när den ska, det kan inte jag bestämma.

Njut av den här dagen och den här sommaren! NU är sommaren här! Gör minnen ihop, det är atmosfären vi minns, det enkla är oftast det mysiga.

Jag hoppas och ber att du vet att världen är bättre för att du finns i den. Och mitt i allt finns Gud, i det stora och i det lilla.

Avslutar med en gammal favoritsång som jag än idag kan ”höra” både mormor och mamma sjunga…

”Jag vet en väg som leder”

1. Jag vet en väg som leder till himlens sälla land. Väl för den genom mörker och prövningar ibland. Men till den ljusa staden den ändock säkert bär. Den vägen Jesus är, den vägen Jesus är.

2. Jag vet en frid som varar då annat allt förgås. För guld den kan ej vinnas, för penningar ej fås. Den är en friköpt gåva utav min Fader kär, den friden Jesus är, den friden Jesus är.

3. Jag vet en kraft som helar ett söndersargat bröst, Som skänker ro och vila, hugsvalelse och tröst. Som mäktigt kan bevara min klädnad vit och skär. Den kraften Jesus är, den kraften Jesus är.

4. Jag vet ett mål som vinkar så härligt ovan skyn, Och snart den slöjan brister som dolt det för min syn. Ja, det är värt att löpa på vädjobanan här, det målet himlen är, det målet himlen är.

5. Där finns ej mörker, fara Ej natt skall vara mer. Där bor den frälsta skara som övervunno här. Och Lammets sång skall brusa lik stora vattens brus I härlighet och ljus, i härlighet och ljus.


Hälsningar från
Ulrica - tacksam för den här dagen