Förklaring följer.

Allt som oftast upplever jag att jag delar den information jag har om en situation, men nyfikenheten är stor hos de flesta och mycket vill ha mer. Frågor ställs som jag inte vill eller kan svara på helt enkelt, på grund av tystnadsplikt. Människors nyfikenhet går inte att mätta.

Följdfrågor ställs ibland inom oss eller offentligt när det gäller nyheter eller bara grannens hund som skäller för mycket.

Ofta tänker jag i mitt lilla huvud ”Jag behöver inte veta allt, jag förstår att det finns mer bakom rubrikerna…”. Det finns alltid mer bakom alla våra ”fasader” som vi går runt med. En del är mer eller mindre transparenta, men ingen går runt med hela sanningen alldeles själv.

Däremot har jag märkt och noterat att ”Förklaring följer”. Vad menar jag? Jo, har någon strulat till det så var det troligtvis inte sista gången om man inte rensar rent i hela rotsystemet. Varifrån kom den här situationen? Det är väldigt lätt att skylla på något eller någon annan istället för att lägga sig platt och be om ursäkt. Ett äkta ”förlåt” är bland det vackraste man kan få.

Emellanåt kommer också ett ”förlåt”, snabbt åtföljt av ett ”men”… Barndomen var kanske svår, en lärare var bedrövlig mot dig, chefen på jobbet var ”jobbig” och kanske den du gifte dig med inte var den drömprins eller prinsessa du trodde från början.

Personligen tycker jag inte alla diverse omständigheter är en ursäkt att få bete sig hur som helst. Du får tycka som du vill, vi är alla olika. Jag är uppvuxen med en pappa som hade en fruktansvärd barndom på många sätt. Men pappas historia blev inte hans framtid. Tvärtom. Han blev världens bästa pappa trots att hans egna föräldrar aldrig fanns där för honom. Du har hört mig berätta om detta många gånger. ”Han är unik” sa någon till mig för lite sedan. ”Det stämmer!” Sa jag. ”Och det är du också. Det finns inga kopior, bara original”. Alla har fått ett Liv, alla har ett val.

Förklaring följer, tiden kommer utvisa människors beteende, jag har sett det så många gånger om och om igen. Försvarets röst låter högt och sitter djupt, förlåtelsens röst är tyvärr inte lika stark.

Under helgen som gick hade vi ett otroligt bra relationsseminarium med några av de bästa som finns i världen att undervisa om just äktenskap / relationer, Ps John och Helen Burns. Helen sa ett citat som jag landade i mig på djupet: ”90% of your destiny is not in you, it’s in the people you meet in life”. Helt enkelt, tänk så viktigt det är vilka personer vi släpper in i våra liv, och det tar aldrig slut.

Jag har barndomsvänner, tonårsvänner, vänner vi fick när vi bodde i Huskvarna då våra barn kom till världen, vänner som vi fick när vi flyttade till Bästerås. Många människor passerar i våra liv, människor kommer och en del går.

Det finns alltid nya vänner som väntar i min framtid, om jag är öppen för det.

Ingen är perfekt och gör allt rätt, inte jag heller. Men - jag gör mitt bästa för att tacka och hedra de vänner jag har, de arbetsplatser som varit mina under åren som gått, de grannar vi haft och så vidare.

Jag tänker så ofta inom mig ”Förklaring följer” på människors beteenden, på situationer vi haft och sett under snart 40 år i tjänst inom kyrkans värld och 58 år på jorden. Det kan ta tid, lång tid, men det kommer, förklaringen kommer.

”Tiden läker alla sår”, men tiden kan också såra alla som läkt när vi ibland ser ett tokigt beteende komma tillbaka. Det fanns något i grunden som inte var byggt på rätt sätt.

”Förklaring följer” gäller även tron på Gud. Det är så otroligt mycket jag inte förstår om jag läser Bibeln med fel ögon. Men vem är jag att förstå allt? Varför måste jag det? Gud har koll när jag fattar noll. Lägg allt trasigt i hans kärleksfulla händer så blir Livet helt igen. Det har jag gjort så många gånger genom Livet och det är inte slut än.

Jesaja 41:10
”Var inte rädd, för jag är med dig, se dig inte ängsligt om, för jag är din Gud. Jag styrker dig, jag hjälper dig, jag stöder dig med min rättfärdighets högra hand.”


Vilket löfte! Amen till det.

All uppmuntran min vän. Jag vet inte allt om dig och du vet inte allt om mig, men jag förstår och vet att just du behöver all uppmuntran du kan få.

Nu tar den här bloggen en paus några veckor. Äventyr väntar. Förklaring på det följer så småningom :)

Hälsningar från
Ulrica - tillfällig äventyrare