Tredje (och Fjärde) Advent.

En vit jul.

När jag skriver dessa rader är det fantastiskt vinterväder utanför mitt fönster.
Snön ligger vit på taken, endast Ulle är vaken :) Men snart lär hela gatan vakna, vi har snö på vårt taktegel som hänger en bra bit utanför, när det rasar ner så lär det höras över hela gatan i Bästerås där vi bor.

En del tycker det är jobbigt både när jag skriver eller säger det - men faktum är att jag aldrig druckit en droppe alkohol i hela mitt liv, men det sagt dömer jag ingen! Det är mitt val, och du gör ditt. Jag tror dock inte att jag för den sakens skull haft tråkigt på en middag eller fest, att skratta har aldrig varit mitt problem direkt. Tvärtom. Som jag har fnittrat genom åren. Jag har tappat räkningen hur många gånger det har hänt att mina medpassagerare i Livet trott att jag varit dyngrak eftersom jag skrattat så mycket… man kan ha väldigt roligt utan alkohol. Du får väl hänga med mig om Livet är trist vetja :)

Och har jag inte börjat dricka alkohol som 58-åring ska jag inte börja nu.

Vi hoppas och ber att Julen blir vit - och då tänker jag inte mest på snön, även om det är ett stort plus naturligtvis. Under många år hade vi en fjällstuga, det var magiskt att fira jul där med all snö runt oss, det kändes som om vi bodde grannar med tomten och alla hans renar.

Jag tänker att Julen är främst barnens högtid och de ska inte behöva se mamma och pappa berusade någon gång, men framför allt inte på Julen. Kom ihåg att Julen är främst atmosfär, och en Jul med mycket alkohol, stök och bök som det ofta innebär är väl inte det som du vill ge dina barn eller barnbarn? Dina barn går inte i repris, dina barn växer upp och berättar om sin barndom både för dig och för andra, vad vill du att de berättar? Vilka minnen ger du dina barn?

Kanske blir även du som Karl-Bertil Jonsson och får lite ”religiöst” i blicken just på Julen - jag tycker egentligen inte om ordet ”religiös”, men jag fattar om du använder det uttrycket. Många tycker att jag är ”religiös”, men i det ordet ingår mycket. Jag är kristen, jag har en personlig tro på Gud och jag tror av hela mitt hjärta på Julens budskap - att Jesus kom till oss så vi kan komma till Honom.

Jesus är inte komplicerad, vi människor kan definitivt vara komplicerade och svåra, men det är så långt ifrån Julevangeliet och tron på Jesus som man kan komma.

Varför inte damma av en Bibel du har hemma - eller ännu enklare - läs Julevangeliet på ”Youversion” (en app) på telefonen på Julafton? Om du vill ha Gudomlig atmosfär mitt i ditt firande - ge det en chans! När du läst ifrån ifrån Lukas 2 i Nya Testamentet kanske ni kan ta nästa steg, knäpp händerna och be en kort, enkel men härlig bön. En fri bön med dina egna, kanske stapplande ord, eller en skriven bön om du hittar en som du känner passar för dig och det sammanhang du är i på Julafton.

Allt börjar någonstans, även bibelläsning och bön, en riktigt bra start är att börja med det på självaste Julafton 2023.

Nu, mina vänner och alla andra som jag knappt känner, nu tar den här bloggen några veckors julledigt och återkommer 2024. Jag har bloggat sedan 2007 och jag har inte tänkt sluta än riktigt, om Herren dröjer och vi får leva fortsätter jag nästa år…

All uppmuntran!

”Ty ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är: Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Fader, Fridsfurste.” Jesaja 9:6

Hälsningar från
Ulrica - Tomtemor