Fars Dag 2023.

”Du är väl Göran Redéens dotter? Vi har inte sett honom på ett tag nu, är allt bra med honom?” frågade personalen i blomsteraffären när jag var i Karlskrona för att besöka pappa Göran för några veckor sedan.

”Jo”, svarar jag alltid med stolthet. ”Jag är Göran Redéens dotter. Tyvärr mår han inte så bra just nu, jag är faktiskt på väg till honom på sjukhuset med en blomma” fortsatte jag. ”Ta vad du vill helt gratis i hela blomsteraffären och hälsa från oss alla, vi tycker så mycket om din pappa” svarade kvinnan bakom disken.

Med tårar i ögonen av tacksamhet valde jag tre riktigt fina, långa rosor till pappa. ”Ska du inte ta mer?” sa kvinnan igen bakom disken. ”Din pappa är värd allt i butiken… han kommer alltid in här, uppmuntrar oss alla, atmosfären här inne är fantastisk efter hans besök.”

Nu kunde jag knappt se för alla tårar i ögonen, det svämmade över rejält inom mig av tacksamhet. ”Jag kommer tillbaka en annan gång”, svarade jag. ”Det blir fler tillfällen.”
”Alltid välkommen! Hälsa din pappa!”
svarade samtliga som var i butiken, nästan i kör.

Ja, nu kommer några rader om vår pappa Göran igen. Om du tycker att du läst tillräckligt om honom så stannar du här, det kommer ett nytt inlägg nästa vecka. Faktum är att jag har hans (handskrivna) livshistoria hemma, kanske det är dags att göra en bok om hans liv?

Alla pappor är definitivt inte fantastiska, jag vet det. Jag lider med dig som haft en svår, knepig och kanske elak pappa, det finns inga ord för att beskriva det trasiga inom dig. Men, som jag berättat så många gånger - min pappa mötte aldrig någonsin sin egen pappa. Vi mötte aldrig vår farfar. Ändå, helt gudomligt, är vår pappa Göran en helt enastående pappa, svärfar, morfar, farfar, gammelmorfar/farfar. ”Tänk att det blev så många av någon som ingen ville ha…” har han ofta sagt genom åren. Pappa fick ett liv och han har sannerligen gjort det bästa av det.

Hans historia blev inte hans framtid. Det blev precis tvärtom. Någonstans längs med vägen drog han ett streck över det förflutna och bestämde sig att han skulle finnas där för sin familj, det löftet gav han till Gud 1945, det har han stått på sedan dess. Samma löfte håller än idag när ålder och sjukdom smyger sig på. Pappa Göran är Kungen i familjen/släkten.

Pappa har lärt oss så mycket, jag får väl återkomma i den där kommande boken :) Bland annat har han lärt oss att göra ett positivt avtryck och intryck, precis som storyn ovan med blomsteraffären. Det är långt ifrån den enda storyn om pappa, det finns mängder med sådana berättelser.

När han nu i omgångar legat på sjukhus har till och med sjukhuspersonalen frågat ”Men vad är detta för man? Berätta om honom. Det är något speciellt med Göran…” Och då har pappa inte visat upp sina bästa sidor på sjukhuset. Ingen gör det när man är sjuk.

”Hur växte du upp Göran?” frågade en sköterska när han skulle ta ett blodprov för lite sedan. ”Ja, sa pappa, det var lite krångligt i början, men Gud har varit trofast…” och så berättade han en än gång om sin uppväxt. Om Guds godhet. Om att aldrig bli bitter eller svår. ”Öppna aldrig dörren för bitterhet, det finns ingen botten för bitterhet och ilska. Trots svåra omständigheter behöver inte du bli svår, det finns många andra dörrar att öppna, tacksamhet är en av dem…”

Pappa lever än. Vi är så tacksamma för det. ”Häng i pappa, ge inte upp! Vi älskar dig!” säger jag varenda gång jag talar med honom, nu blir det flera gånger per dag.

Gud är som en Far ska vara. Alltid där, aldrig överger han dig. Om ingen pappa har sagt att du är älskad så vill Gud själv att du ska veta att Han var där dagen du föddes, han älskar dig som du är.

Psalm 27:10 ”Även om min far och mor skulle överge mig, tar Herren hand om mig”.

”If you didn’t come from a healthy familj, make sure a healthy family comes from you”.

Hälsningar från
Ulrica - stolt dotter.