En himmelsk tvättmaskin.

Nej, världens bästa kock i köket är jag inte, och några gröna fingrar har jag inte heller begåvats med. Jag kan laga mat och jag kan vattna blommor, det mesta och de flesta runt mig överlever :)

Men - jag gillar att tvätta. Du läste rätt. Hemma hos oss är sällan eller aldrig tvättkorgen överfull och har aldrig varit, även när våra barn bodde hemma med allt vad det innebär.

När jag var 14 år började jag tvätta familjens tvätt hemma hos mina föräldrar, mamma, pappa och två bröder. Och min morfars tvätt. Jag hade full koll på temperaturer, tvättmedel av olika slag och tvättmaskiner, i vårt hus fanns alltid bra maskiner av bästa kvalitet.

Bland det bästa jag visste (gäller än idag) var att hänga ut tvätt, utomhus. Kom då ihåg att jag är uppvuxen på en ö, när vi hängde upp tvätt, med en stödpinne mitt på den tungt fyllda tvättlinan, (ingen torkvinda på den tiden…) såg hela ön vår tvätt. Och vi såg alla andras också för den delen.

Det var som en ”tvättmedelsreklam”, ren tvätt som hängde och blåste torr precis vid havet. Av min kära mor fick jag även lära mig att mangla och stryka på rätt sätt. Att få lägga sig i rena lakan (som gärna tvättats i 90 grader), hängt på tork i friska luften och manglats tog jag för givet när jag växte upp. Just det momentet med manglingen gör jag inte längre, är det vinter åker lakanen in i tumlaren… allt har sin tid. På sommaren dock hänger jag ut dem så alla kan se våra lakan :)

Och så alla dukar som mamma skulle mangla OCH stryka. De små dukarna kokade hon på spisen, det luktade tvättmedel i hela huset. Fräscht!

Min mormor Maja var tvätterska (och sömmerska) innan tvättmaskinerna gjorde entré i det moderna samhället. Oavsett årstid och väder gick hon ner till havet och ”bankade” ren tvätten åt inte bara sin egen stora familj, hon hade en liten ”business” där hon tog betalt för att tvätta åt andra människor också. ”Var det inte kallt om händerna mormor?” frågade vi ibland. ”Jo, fingrarna blev alldeles stumma av det kalla havet ganska ofta, men pengarna som det gav värmde…” svarade hon med ett finurligt leende. Det var inte mycket klagomål från hennes sida. Alla fick hjälpa till att få mat på bordet.

En av mina favoritberättelser i Bibeln är om de två rövarna som hängde på varsin sida om Jesus på korset. Den ene hade en bedrövligt hånfull attityd ända in i döden, trist. Men den andra var ödmjuk, han sa: ”Vi får det vi förtjänar, vi har dömts för våra brott, men den här mannen har inte gjort något ont. Sedan sa han: Jesus kom ihåg mig den dag du kommer med ditt rike. Jesus svarade: Sannerligen säger jag dig att du idag ska vara med mig i paradiset.” (Luk 23: 41-43)

Det var som att Jesus, där och då, tog fram en himmelsk tvättmaskin av bästa sorten. In med allt smuts och elände på nolltid, ”rengöringen” gick på en sekund ”idag ska du vara med mig i paradiset…” Klart! Världens bästa tvättmedel!

Inte vet du eller jag vad den här rövaren hade gjort, men ren blev han direkt. Det krävdes inga långa haranger om allt möjligt, allt som krävdes var ett rent hjärta och rena tankar.

Undrar just vad som hänt om samme rövare hade gått in i våra kyrkor idag? Förhoppningsvis samma sak. Namnet Jesus är större och högre än allt vi går igenom.

Tänk om vi alla såg varandras smutsiga byk (tvätt…) hängas ut så att alla kunde se vad vi gjort och tänkt? Hualigen alltså. Det finns situationer i mitt liv som jag inte vill ska hängas ut offentligt, gäller det dig också?

Under pandemin fick vi lära oss att tvätta händerna ordentligt, men handen på hjärtat - är det riktigt rent? Hjärtat alltså?

Var rädd om dig! All uppmuntran idag och alla andra dagar. Du är värdefull!

Proverbs 4:23 ”Above all else, guard your heart, for everything you do flows from it…”

Hälsningar från
Ulrica - tvätterska