Lång och trogen tjänst.

Just idag firar vi Kung Carl den XVI Gustafs 50 år på tronen, hösten 1973 fick han titeln Kung, som 27-åring. Hela Stockholm är fylld till bredden av kungligheter, politiker, släkt och vänner till vårt Kungahus. Oavsett om du gillar monarkin eller ej så ska vår Kung idag firas för lång och trogen tjänst.

Jag minns när vår nuvarande Kung blev Kung, jag minns när han gifte sig med Silvia Sommerlath och jag minns när deras tre barn föddes.

Kanske har du sett en eller tre dokumentärer om vår Kung. Alla har sin story, även Carl den XVI Gustaf. Mycket tidigt i livet dog hans pappa, han var inte gammal när han blev Kronprins. Vägen som han förväntades gå har alltid varit utstakad. Vi kan ha enormt många åsikter, men varken jag eller du har gått i hans skor en enda dag.

Jag minns också ”den gamle Kungen”, alltså vår Kungs farfar som troligtvis betydde extra mycket för den dåvarande Kronprisen då hans pappa dog. Jag minns också Prins Bertil som klev in och hjälpte vår Kung ”bakom kulisserna”, la sitt eget privatliv ”åt sidan” i åtskilliga år för att hjälpa den unge Kronprinsen.

Historia är viktigt. Vi kan ha så mycket åsikter, men bara tanken på att konstant, varenda sekund av livet, vara i allmänhetens blickpunkt måste vara enormt påfrestande. Tänk om alla såg nästan allt om mig, eller dig? Tänk om det dessutom visades upp på alla tänkbara plattformar som finns? Från det att du eller jag föddes? Man kan ju få andnöd för mindre :)

Ofta har jag skrivit att det är ju synd att en människa ska behöva sluta, flytta eller ännu värre dö, innan vi berättar något gott om varandra. Om du tänker något fint om någon, säg det också med ord, alla behöver uppmuntran.

Med åldern bör det komma vishet. Vår käre Kung har kämpat med dyslexi, bokstäverna bara ”hoppade” när han gick i skolan. Jag känner inte honom, men jag tycker mig se att han verkligen har gjort sitt bästa med de förutsättningar han har fått. Klanka inte ner, tala inte illa om någon, inte heller vårt Kungahus. Vi vet inte allt, långt därifrån.

Låt oss idag istället fira Kungens liv. Tänk att Han fick en fantastisk Drottning vid sin sida och tre barn och en massa härliga barnbarn som säkert präglar morfar och farfar på ett fint sätt. Alla har sitt, det hoppas jag du vet om :)

50 år är en lång tid, mycket händer i samhället och troligtvis även i Kungahuset. Allt moderniseras på ett eller annat sätt. ”För Sverige i tiden” är Kungens valspråk, tiden står ju aldrig stilla.

Från det ena till det sjunde så tittade jag och många med mig på filmen ”Jesus Revolution” igår, jag gick dit ganska förutsättningslöst och blev mycket positivt överraskad. Jag växte upp på 70-talet, mitt bland hippies och en helt ny kultur som sköljde över världen, även lilla Sverige.

Filmen är fantastisk och berättar just att tiden aldrig står stilla. Vad som helst kan hända och Gud kan vända vilken tung och svår situation som helst till det allra bästa.

Gud har betydligt längre tid än 50 år på tronen, det finns ingen start och det finns inget slut i hans Kungarike, tänk att jag får vara med på ett hörn.

Stort GRATTIS till vår Kung Carl XVI Gustaf till dina 50 år på tronen. Well done! Hurra!

Stort GRATTIS till dig som läser det här för att du inte gett upp den här veckan heller, du är värd all uppmuntran. Du är högt älskad av Kungars Kung!

Isaiah 62:3 ”You will be a crown of splendor in the Lord’s Hans, a royal diadem in the hand of your God.”

Hälsningar från
Ulrica - barn till en Kungars Kung