Ta det lugnt så hinner du.

Nu är väl det mesta och de flesta igång igen efter sommaren, ett nytt läsår ligger framför oss.

När vi var ute och rullade lite på vägarna i somras kom en vänligt förmanande skylt med orden ”Ta det lugnt så hinner du”, precis vid en motorväg.

I söndags stod jag en stund och talade med en ganska nybliven mamma. Det är så lätt när vi fått vårt första barn att längta ”tills barnet / barnen blir större”, jag gjorde nog också det första gången :)

Nu är jag farmor sedan ganska många år tillbaka och jag njuter inte ”tills barnbarnen är större”, jag njuter nu och jag är så tacksam att jag kan säga att jag njöt när våra egna barn var små också.

Ta det lugnt i den säsong du är inne i, du hinner komma till nästa säsong, och nästa, och nästa…

Första året med en liten kan kännas ”långsam”, men att ”dagarna är långa, men åren är korta” stämmer ganska bra.

Föräldrar är vi livet igenom, det tar aldrig ”slut”, det kommer ständigt nya säsonger. Jag vet, jag trodde inte heller på det, men det stämmer!

Nu när allt kör igång igen kanske en del får en liten ”klump i magen” när ”ekorrhjulet” ska snurra igen. Frukost, skola, hämtas, mat, läxor, tvätten som alltid svämmar över och så ska de små nattas efter en aktivitet eller tre. Låt även barnen ta det lugnt ibland så även de hinner med Livet, de behöver lugn och ro och den bästa ”aktiviteten” som finns är att vara med dig som förälder, ta lite extra tid med bara ett av dina barn då och då.

Jag är uppvuxen med att gå till kyrkan när jag växte upp, det sitter i ryggmärgen. I kyrkan hade jag mina bästa vänner och i kyrkan hittade jag min blivande man. Genom den kyrka jag växte upp i fick jag minnen och vänner för livet på de läger, ungdomssamlingar och alla andra möjliga och omöjliga samlingar vi var på.

Någon perfekt familj finns inte, inte vår heller. Våra egna barn fick växa upp likadant, det finns massor med aktiviteter som inte möts just på söndagar kl 11 då vi har Gudstjänst. Med 57 års erfarenhet kan jag med rak rygg säga att kyrkan ger mer än det tar. ”Men du är ju anställd Ulrica”… Ja, men under 25 års tid var jag inte anställd och ändå var jag i kyrkan varje söndag. ”Men du är ju gift med en pastor Ulrica…” Ja, men jag kan inte leva på PJs tro, jag behöver vårda min egen.

Under åren har jag sett många familjer ”glida iväg” på allt möjligt annat på söndagarna, och det smärtar. Om du inte lägger ner rätt värderingar när de är små, hur ska då din blivande 14-åring hitta rätt när de lätt kan bli vilsna tonåringar?

”If church attendance is negotiable to your kids, don’t be surprise when God is negotiable when they are older…”

De senaste åren har väldigt mycket blivit ”kyrkans fel eller Guds fel” när livet krisar. När det gäller kyrkan kan det tyvärr stämma ibland, kyrkan består av människor och vi gör alla fel. Men det är aldrig Guds fel.

Jag har stått inför flera människor och bett om ursäkt å kyrkans vägnar fast det ibland inte ens gällt min egen kyrka. Människor gör fel, jag lider med dig om någon gjort dig illa inom kyrkans väggar. Förlåt.

Det händer saker och människor gör fel i alla sammanhang, hos oss också. Men det bästa är alltid att ta nya tag, försöka be och få förlåtelse. Det är inte sannerligen inte lätt, men rätt.

På söndag har vi ett FANTASTISKT besök av ”Watoto” hos oss i Lifecenter, det är ett perfekt tillfälle att komma, dansa (!) sjunga och glädjas med många barn som har gjort ”min historia är inte min framtid” rakt in i hjärtat på oss alla, de kommer med en stor portion glädje. Välkommen!

Ordspråksboken 22:6
”Led den unge på den väg han bör gå, så viker han inte av från den när han blir gammal.”


Hälsningar från
Ulrica - mamma, svärmor, farmor