Livets Hårda Skola.

Om jag minns rätt så var vi sex stycken som stod på flaket 1984 på en av pappas lastbilar från det i ”Staun” välkända åkeriet KLAB, det var fullt band på flaket. Vi tjoade och skrek av lycka precis som alla andra studenter gör även idag. Det är en fantastisk dag att få lyfta på sin studenthatt och gå vidare i Livet, den hatten har jag kvar i en låda hemma med alla mina dåvarande klasskompisars namn i.

I skrivande stund hör jag hur nykläckta studenter tjoar av glädje. En del går rakt in i familjens famn som står och väntar på skolgården, en del kanske inte har någon som väntar… så var det för min pappa en gång i tiden. Han fick till och med ”gå ut bakvägen” för han var ju en ”oäkting”. Troligtvis var det just därför som han och mamma firat mig och mina syskon så det hördes över hela Karlskrona.

Din historia behöver inte bli din framtid.

Vi var på en släktings studentfirande igår, det var både släkt och vänner som rest från Sveriges alla hörn just för denna nykläckte student. Det värmer hjärtat att både se och uppleva!

Idag slutar vårt barnbarn Ingrid förskoleklassen, till hösten väntar årskurs 1. Vilken enorm förmån att få finnas med på ett litet hörn ännu en gång, jag är mer än tacksam för vår familj.

Skoltiden väcker minnen hos oss alla, både härliga och besvärliga. För mig väcker det mest härliga minnen, förutom mattelektionerna. Jag älskade språklektionerna, men matten… gode värld. Pippi Långstrump och jag är släkt på nära håll när det kommer till ”Pluttifikationstabellen”, men en skola utan matte funkar ju inte. Något gick väl in i huvudet. Jag vet ju att två plus två blir fem :) (bara skoja!).

En del klass- eller skolkompisar minns man hela livet igenom (jag är ju gift med en av mina skolkompisar), några få har jag kontakt med. Men, eftersom vi inte bor i den stad vi en gång gick i skola i, PJ och jag, möter vi inga gamla klasskompisar runt oss här i Västerås direkt.

Vi har fantastiska vänner som har doktorshattar, den finaste utbildning som finns och som har jobb i höga positioner i samhället, vi har fantastiska vänner som knappt klarade skolan men som har hittat sin plats ändå i yrkeslivet. Alla behövs!

Ditt värde sitter inte i högre studier eller ”Livets Hårda Skola” , ditt värde sitter i att just du är du. Det finns en plats för alla! Vad vore väl världen utan alla fantastiska hantverkare till exempel? En del av dem hade kanske lite ”knaggligt” i skolan, men väldigt många har hittat sin plats som lärlingar eller i kassan på en helt vanlig matvaruaffär och det ska de göra med högt huvud!

Men vi är väl också alla väldigt tacksamma för den läkare som till exempel tagit sig igenom en otroligt lång och krävande universtitetsutbildning på högsta nivå för att byta ut ett hjärta eller operera ett litet nyfött barn?

Se inte ner på någon, inspireras och var ständigt tacksam! Det finns mycket att klaga på, den ”utbildningen” kräver inte så mycket. Men att leva i tacksamhet är en konst, ju äldre jag blir inser jag det. Och vi har så mycket att vara tacksamma för!

Det som slår mig är ofta att församlingen är en riktigt bra och kompetent plats att lära sig grundläggande värderingar i hur du bemöter människor, träning i ledarskap och inte minst vikten av att leva uthålligt och inte ge upp. Kanske beror detta på vårt ständiga behov av att lära oss förlåta och gå vidare. ”My spirit, my responsibility” är ett uttryck som ständigt utmanar och inspirerar oss, om vi vill. Det är en stor egenskap och tillgång i vårt vardagsliv, skola, universitet, arbete och familj.

Ingen av oss har rätten att leva förolämpad livet igenom. Min personlighet är mitt ansvar.

Under veckan som gick fick vi meddelandet att Zlatan slutar sin fantastiska fotbollskarriär, vem kunde se denna karriär när han växte upp i Rosengård i Malmö? Det finns ingen som Zlatan, han är verkligen unik och faktum är att det är du också. Du har troligtvis inte den Gudagivna gåvan att spela fotboll som Zlatan, men du har gåvor som inte han har, fast dina gåvor kanske inte hamnar på löpsedlarna, ganska skönt tror jag…

Nu tar den här bloggen sommarlov! Jag återkommer med mer skrivande i augusti, den här bloggen har funnits sedan 2007 och jag tänkte inte ge upp än.

”Tänka fritt är stort men tänka rätt är större”.

1 Tim 4:12 ”Låt ingen se ner på dig för att du är ung, utan var en förebild för de troende i allt du säger och gör, i kärlek, tro och renhet.”

Låt ingen se ner på dig för att du är ung, ”äldre”, man, kvinna, din nationalitet eller ålder. Se inte ner på någon runt dig heller. Lev i respekt, förlåtelse, ödmjukhet och tacksamhet, den utbildningen är helt gratis och kommer ta dig långt i Livet.

Hälsningar från
Ulrica - Mattegeni och ständig student :)