Ljuset lyser genom våra sprickor.

”Det är 28 personer som ringt och gratulerat mig”, sa pappa glatt efter måndagens firande då han fyllde hela 91 år. Pappa Göran är troligtvis en av världens enklaste och mest okomplicerade människor, vi firar honom varje dag som vi får ha honom hos oss.

Min pappa fick aldrig fira sina födelsedagar som barn, kanske är det just därför som han älskar både sina egna födelsedagar, och alla andras. Han ringer och spelar ”Vi gratulerar” på munspel till varenda en i närmaste familjen som fyller år, det har han alltid gjort, otroligt mysigt.

Vårt älskade barnbarn Ingrid fyllde sju år i onsdags och det firades stort naturligtvis som sig bör när man fyller sju år. Nu väntar skolstarten till hösten för den nyblivna sjuåringen. Time flies.

Min mamma hette Ingrid, vårt barnbarn bär hennes namn med stolthet. Jag älskar att ta kort på lilla Ingrid och vår pappa Göran, det blir liksom ”Ingrid och Göran” i ny tappning :)

Jag läste något fint häromdagen på Facebook, en gammal vän skrev ”Ljuset lyser genom våra sprickor”. Orden var skrivna av en av mina bästa vänner sedan barnsben och jag vet att hon och hennes syskon gick igenom ofattbart svåra situationer när de var små, jag känner två av dessa syskon väl. Av de trauman de upplevde har jag aldrig sett någonting, tvärtom. Ljuset har alltid lyst genom deras sprickor.

Det finns sprickor, jobbiga situationer, i allas våra liv. Alla har sitt som bekant, men en del har haft svåra trauma att ta sig igenom.

När vi upplever sorg och smärta kan vi omvandla det till medkänsla när vi möter andra människor som går igenom jobbiga situationer, ingen situation är dock den andra lik. Men att få möta förståelse och kärlek när och om vi delar det jobbiga i livet är fantastiskt.

När min vän skrev de där raderna på Facebook vet jag att hon har haft mycket tuffa situationer som barn. Jag har känt den här vännen och en av hennes systrar sedan de var små och aldrig någonsin har det jobbiga de varit med om som riktigt små lyst igenom i deras personlighet. Hur är det ens möjligt? Deras historia är som en bok, den får de själva berätta…

Kanske är det så ”enkelt” som ett beslut att deras historia blev inte deras framtid. Tänd ljuset i alla rum i ditt liv, kör iväg mörker och elände, och tacka Gud för att du fick ett liv som du med Hans hjälp kan göra något fantastiskt av. Sannerligen inte lätt, men rätt.

”Healing starts when the blaming stops.”
”Ditt helande startar när du slutar skylla ifrån dig.”


För många år sedan var jag på en begravning, det var en ung 20-åring som dött, en mycket älskad dotter. Det var i ett annat land så det var en öppen kista, vi kunde alltså se den döda 20-åriga dottern.

Kyrkan var proppfull och hundratals ville naturligtvis gå fram och säga adjö. Först gick den döda dotterns föräldrar, vi höll andan allihop. Vilken sorg och vilken smärta. För att inte tala om alla frågetecken de hade som föräldrar. Varför slutade hennes liv redan som 20-åring? Gud, var fanns du i allt detta lidande? Hallå?

Döm om vår stora förvåning när mamman gick fram och tackade Gud. Va? ”Tack Gud för att vi fick en dotter, tack Gud för att vi fick behålla henne i 20 år, tack Gud för att det finns en himmel och att vi kommer möta henne igen, tack Gud att du tröstar oss som ingen annan kan mitt i detta ofattbara…” och så ”rann det ur” henne tacksamhet under en lång stund. Det var bland det mäktigaste jag varit med om.

Hm. Jag undrar just vad som ”rinner ur mig” när jag möter svåra situationer.

Svårigheter kommer och går, men Gud och hans trofasthet består.

(Gud är trofast, Allan Thörnberg 1951.)
1. Gud är trofast så ljöd sången
bland Guds folk i forna dar
Samma sång från tid förgången
tonar ännu lika klar
Han som förr sitt folk välsignat
är för oss densamme än
Gud är trofast, Gud är trofast
Sjung det om och om igen


2. Gud är trofast skriv de orden
över varje nyfödd dag
hur än allt sig ter på jorden
om du själv är hjälplös svag
Gud är trofast, ja det räcker
ända in i himmelen
Gud är trofast, Gud är trofast
Sjung det om och om igen


3. Som han var förblir och är han
lika trofast år från år
Både dig och bördan bär han t
ills du evigt bärgad står
Då skall sången åter tona
om Hans nåd och trofasthet
Gud är trofast, Gud är trofast
Sjung det i all evighet

Hälsningar från
Ulrica - tacksam