Två steg framåt, ett steg bakåt.

”Mars månad ristas i luva”, det är ett gammalt, fint ordspråk som mormor Maja ofta sa därhemma i köket på Björkholmen i Karlskrona.

Inte så sällan blir det väderomslag just i mars. Vintern ska skakas av ordentligt med den sista snön, lite is här och där och så några minusgrader som vägrar släppa taget. Mars och april har historiskt sett lite svårt att bestämma sig vilken årstid de ska välja.

Just i skrivande stund är många trötta, det var bra längesedan vi hade semester, om jag är lite sliten är troligtvis människor bredvid mig det också… på sig själv känner man andra. Det stämmer långt ifrån alltid, men ibland. Ge inte upp, ljusare tider är verkligen på ingång! Visst är det stor skillnad på ljuset idag om du jämför med några veckor sedan.

Jag har tappat räkningen hur många gånger jag känt att jag med stor aptit på Livet tagit två steg framåt under en och samma dag. Redan dagen efter kan jag känna ett stort bakslag när jag tagit ett kliv bakåt och på en sekund ”glömt bort” att jag tog steg framåt igår.

Minnet är bra men kort ibland.

Häromdagen var förmiddagen lite bökig och stökig, men dagen som helhet slutade i ett gapskratt innan den var slut, som väl är. Samma dag kan svänga från minus till plus.

Det står inte i Bibeln att alla dagar är som en räkmacka då vi står och hoppar jämfota av glädje varenda dag. Däremot står det att Gud är extra nära oss de tuffa passagerna genom Livet. Om vi vill.

Du måste ingenting. Gud tvingar dig inte till något. Personligen har jag aldrig slagit Bibeln i huvudet på någon och krävt att alla ska tycka och tänka som jag. Du har en fri vilja, använd den. Det gör jag.

Min fria vilja har jag använt att lägga mitt liv i Guds händer, men du får göra som du vill. Du har också en fri vilja att tala gott och uppmuntra andra runt dig eller göra det motsatta. Du kan ge ljus eller mörker med ditt liv, din personlighet och dina ord. Men du måste ingenting.

Det numera välkända bråket som var mellan förbundskapten Janne Andersson och journalisten Bojan Djordic i tv-studion under veckan som gick verkade verkligen sluta väl. De satte sig ner och talade ut. Tänk så mycket som kan lösas med respekt även om vi ser väldigt olika på det som hänt. Intressant. Det motsatta, respektlöshet, är en obehaglig egenskap.

Vi gör alla misstag, att vara den första att be om ursäkt är stort, det är en mycket fin egenskap.

Du behöver inte tycka och tänka som jag. Jag behöver inte tycka och tänka som du. Ändå kan vi väl mötas med en respektfull ton gentemot varandra. Vi lever ju sida vid sida ganska många år genom livet…

Inte så sällan går våra relationer två steg framåt men ett steg bakåt. Gläds över de framsteg du gör och lär dig av de tuffa stunderna när livet känns bakvänt, där har de flesta varit.

Jag har inte svaret på allt, men jag vet att Gud har det. Kom nu ihåg att du behöver inte tycka som jag, men jag är tacksam om du respekterar mig för jag vill respektera dig.

“The greatest problem with communication is we don’t listen to understand. We listen to reply.”

1 Petrusbrevet 2:17 ”Behandla alla människor med respekt…”

All uppmuntran idag!

Hälsningar från
Ulrica - tacksam