Gör så gott du kan.

Nu är det redan en bra bit in i januari på nya året 2023. De berömda ”oxveckorna” har börjat, det är långt till nästa ledighet… men vad vore väl semester och ledighet i all sin glans om inte vardagen fanns? Allt blir vad vi gör det till.

För några veckor sedan besökte vi min pappa i Karlskrona. När jag växte upp fanns en dam i Pingstkyrkan Karlskrona som hette Ebba Pil, hon sa lite finurligt att ”hon gjorde gott i hela sitt liv”. Ebba jobbade nämligen i en choklad/godisaffär av lite finare variant som finns än idag. Så visst gjorde hon mycket gott :)

Denna chokladbutik heter ”Elite Choklad” och ligger mitt på gågatan (Ronnebygatan) i Karlskrona, det är väl värt ett besök! Företaget har funnits sedan 1927 och vid vårt besök hade butiken en utställning om företagets historia. Med på bild var naturligtvis ”vår egen” Ebba Pil.

Fröken Pil, som hon ibland kallades, gifte sig aldrig, fick aldrig några egna barn, men hon fick ett rikt (och gott!) liv ändå. Hon var, för att citera henne själv, ”enastående”. Så bra!

När PJ och jag var nygifta bodde vi i en lägenhet i Pingstkyrkan Karlskrona, då blev vi grannar med fröken Ebba Pil. Det var en upplevelse, kanske mest för henne :) Som ”enastående” blev det nog en smärre chock när nygifte ungdomspastorn med fru flyttade in med dunder och brak rakt ovanför henne. Vi hade en connectgrupp (cellgrupp) varje onsdag med ett gäng punkare, håret stod rätt ut på de flesta och mer ofta än sällan var deras hår rosa eller turkost, eller båda färgerna samtidigt. Men vad spelade det för roll, de var underbara människor!

Alla dessa härliga punkare var dessutom vegetarianer allihop. Eftersom min matlagning var väldigt begränsad som nygift bjöd vi på varma mackor med svampstuvning nästan varje gång :) En gång skulle vi festa till det hela och bjuda på popcorn som jag råkade bränna och gjorde misstaget att sätta ut grytan med vidbrända, illaluktande, popcorn i trapphuset.

Efter cirka en halvtimme ringde det på dörren. Nej, det var inte fröken Pil som ringde på. Men hon hade dock ringt polisen som nu i sin tur ringde på vår dörr. Ebba, som missat det här med brända popcorn helt, trodde vi höll på med droger. Lite lätt förvirrat kan tyckas, men nymodigheter kan ställa till det ibland. Idag förstår jag det. Men det gjorde jag inte där och då.

PJ och jag stod som frågetecken. Va? Droger? Vi?

Det gick någon minut eller två innan vi förstod att det var vidbrända popcorn som Ebba trodde var ”droger”. Dumt av mig att ställa ut det i trapphuset, men kanske ännu dummare att ringa polisen…

Fröken Pil menade inget illa, jag förstår det. Troligtvis spelade vi dessutom hög musik, det var bullrigt, den ena färggladare punkaren efter den andra gick utanför hennes dörr på väg till vår lägenhet i samma trapphus. En kvart senare luktar det ”konstigt”, en doft hon då rakt inte kände igen och hon blev helt enkelt orolig.

Polisen låg nära så det blev ingen skada skedd. Bara ett gott skratt för alla inblandade. Tänk så många missförstånd som enkelt kan redas ut egentligen!

Det var många år sedan Ebba Pil blev befordrad till himlen, kanske fortsätter hon göra gott och sälja chokladpraliner för fullt än idag... Enastående, härliga Ebba!

Jag vill försöka göra gott och må gott även 2023 och även ”lukta gott”. Men allt och alla luktar inte ”popcorn” direkt, men det mesta går att lösa med en utsträckt hand och en vänlig inställning. Försök att ta ett första steg mot en enkel lösning när det blir lite bökigt istället för att ringa allt och alla… det blir oftast bara rörigare då. Okomplicerade människor är bland det bästa som finns!

Kanske känner du dig lite lätt ”vidbränd” av åren som nyss passerat, det är du inte ensam om i så fall kan jag berätta. Men det går alltid att vädra, släppa in nytt och fräscht i ditt liv och börja om på nytt. Ett steg i taget som med allt annat här i Livet.

Som kyrka har vi nu en app som du enkelt kan ladda ner och få information om allt som händer i Lifecenter, just nu läser vi Efesierbrevet tillsammans under januari. Välkommen att följa med och läsa ihop med oss!

Jag älskar de slutfraser och lyckönskningar som finns i flera brev i Bibeln
I Efesierbrevet 6: 23 kan vi läsa ”Frid åt er syskon, och kärlek och tro från Gud Fadern och Herren Jesus Kristus”. Fina, sanna ord som jag önskar dig och ditt 2023.

Framför allt ber vi om fred på vår jord och frid i våra hjärtan.

All uppmuntran och God Fortsättning på 2023!

Goa och varma hälsningar
från Ulrica som önskar dig ett härligt 2023!