Tredje Advent.

När vi gifte oss.
När vi hade fått våra barn.
När min mamma dog.


Ibland har i alla fall jag trott att tiden stått stilla en stund. I stora livshändelser kan det kännas så. Jag minns så väl när vi hade fått vårt första barn, utanför fönstret pågick andra människors vardag. Hur kunde det vara möjligt? Visste inte alla att vi fått barn :) Stod inte tiden still? Självklart inte. Alla har sitt. Livet går alltid vidare vad vi än går igenom.

Det är lätt att tro när vi är med om saker som förändrar oss på djupet att allt handlar om just mig i det ögonblicket. I min värld är det så, men för andra människor händer mycket annat. Återigen, alla har sitt.

”Alla pratar om mig och min situation” hörde jag bara häromdagen. "Nej, det är inte sant", sa jag. Är det något stort som påverkar hela världen kan det stämma, men inte när det händer en enskild människas situation även om vi så gärna skulle vilja det ibland :) Kom ihåg, alla har sitt.

Det finns tyvärr människor som bara talar om sig och sitt, men att lyssna in vad andra går igenom är ibland en konstart som inte alla behärskar. Lyssna mer än du talar och du kommer inse - alla har sitt.

Som pastor sitter jag ofta i samtal, det är svåra situationer som människor går igenom emellanåt. Så är livet tyvärr. En del går vidare, alltför många fastnar och har sin identitet i det svåra, en del blir bittra och besvikna. Synd, då upptäcker de inte att - alla har sitt.

Och så finns det människor som bär sina svårigheter med rak rygg, de svårigheter de går igenom är långt ifrån deras identitet för de har nog upptäckt att alla har sitt och de vet att jag har mitt.

Jag brottas allt som oftast med människor som går genom livet utan att göra upp när det finns en möjlighet, varje morgon lägger jag det i Guds händer och han svarar mig varje morgon ”Glöm inte att alla har sitt…”

”Jag ska slå en signal till…”, sa min mamma ganska ofta. Jo, hon ringde kors och tvärs runt hela världen och alla länder runt omkring. ”Alla har sitt Ulrica” sa hon till mig, hon lyssnade och jag tänkte ibland ”konstigt att inte riktigt så många ringer tillbaka till mamma och kollar hur hon har det, för hon hade ju också sitt”.

Mamma hade Facebook lite drygt en kvart innan hon marcherade in i himlen. Hon gillade Facebook, då kunde man kolla läget med så många samtidigt. ”Det blir så tydligt på Facebook”, sa hon, ”att alla har sitt.”

Men det är inte alla som bryr sig och lyssnar, för de är så upptagna med sitt.

Men om du ”slår en signal”, skickar ett sms eller frågar hur grannen mår kanske du får höra hur de har det med sitt samtidigt som du får berätta hur du har det med ditt.

”Vad människor många gånger behöver är att bli lyssnade på. Människor tillbringar hellre tid med, litar, lyssnar på och är öppna med människor som känner igen och bekräftar deras styrkor.”

Livet ändå. Alla har sitt. Och Gud har koll på allt, mitt och ditt.

Och när du har sagt ditt och jag har sagt mitt är det ändå så att Gud har sista ordet.

Revelation 22: 21
”The grace of the Lord Jesus be with God’s people. Amen”.


Hälsningar från
Ulrica som har sitt