Tak över huvudet.

”We honor the past by being loyal to the future”.

Jag har en förkärlek för riktigt bra tak, gärna grönt, rött eller svart plåttak - det tycker jag är så vackert. Någon gång i framtiden hade det varit en dröm att få bygga ett nytt hus med ett plåttak. Ett av våra hus här i Västerås hade rött plåttak, det kan jag längta efter ibland. Huset var från 1896, det fanns öppna spisar och kakelugnar, rum med högt till tak, skjutdörrar som knarrade när man drog fram dem - och så ett rött plåttak ovanpå alltihop.

På vår trädgård i huset vi bor i sedan 15 år tillbaka ligger för närvarande några pallar med taktegel och på uppfarten står två stora containers. Våra gamla vackra (enkups)tegelpannor har gjort sitt, dags för nytt. Det tar lite i hjärtat, men taket behöver renoveras, ibland finns inga val. Vi hade gärna väntat :)

Det har blivit en och annan renovering genom åren och är det något jag lärt mig så är det just hur viktigt taket samt grunden är för ett hus. Vi har dränerat några hus, det är inte roligt, men ack så nödvändigt. Att det regnar in och blir fukt och mögel är inget man vill ha. Fuktskador är en dyr och tråkig historia.

PJ är ibland ”livsfarlig” :) - han ser möjligheter i alla hus, det finns inga omöjligheter att fixa och göra i ordning ett hus, det kostar ”bara” tid och ibland mycket pengar. Men det mesta går att renovera, been there, done that.

Hos en människa representerar taket våra tankar och grunden är helt enkelt vad vi står på när det stormar. Den säsong vi är i nu, hösten, är en favorit. Visst är det mysigt att tända ljus, göra en kopp te, tända en brasa om du har möjlighet… men det är inte lika mysigt när höststormarna kommer om inte grunden är tät. Då fylls vi av oro och skadorna kommer vare sig vi vill eller ej.

Det fortsätter storma i världen. Under veckan ser vi ”på avstånd” vad som hände den unga, vackra kvinna som satte på sig sin sjal lite annorlunda än vad som förväntades… hon fick betala med sitt liv. Orättfärdigt, ofattbart, oacceptabelt och svårt att ta in. Det går en våg genom världen där människor (inklusive mig själv) stöttar henne och hennes systrar i det land hon kom ifrån.

Vi lever i ett fritt land, må vi alltid vara tacksamma för det och aldrig ta det för givet. Det finns generationer före oss som på många sätt betalat ett högt pris för den frihet som vi lever i just idag. Tacksamhet är en dygd och det är både klädsamt och vackert på alla människor.

Det kan ibland kännas som att ”det var bättre förr”. Men rätt som det är blir idag ”förr”, vi kan inte leva i historien, vi kan inte ens leva igår, vi kan bara lära oss mycket av den. Om vi glorifierar historian för mycket blir framtiden och nuet torrt och tråkigt.

Vi lever idag, just nu. Om morgondagen vet vi nada och inget.

Så tråkigt för våra barn och barnbarn att ständigt få höra att ”det var bättre förr”. Nej, allt var inte bättre förr. En del var det definitivt, men inte allt i ärlighetens namn.

Tala ut positivt om det viktiga här i livet, din familj, dina barn, ditt äktenskap och är du med i en kyrka - tala gärna positivt om din Pastor. Jag står nära en, så jag vet vad det kan betyda :)

Ett bra tak - stå med huvudet i himlen nära Guds hjärta och ändå med fötterna rotade i bästa myllan någonsin - Guds ord, en otroligt bra grund Livet igenom.

Och glöm inte - vad som än har hänt med ditt hus, ditt liv, finns alltid möjlighet till renovering. Det kan ta lite eller mycket tid, det är lite brötigt och smutsigt emellanåt, men det finns inga hopplösa fall för Gud. Det gäller mig, det gäller dig.

”For the Spirit God gave us does not make us timid, but gives us power, love and self-discipline.” 2 Timothy 1:7

Hösthälsningar från
Ulrica - snart med nytt tak över huvudet