Det korta svaret är bra.

”Hur är läget?” frågade jag en god vän för några veckor sedan och jag fick ett väldigt bra svar: ”Det korta svaret är bra. Mycket händer runt oss, men vi har hälsan, kärleken till varandra och livet i behåll…”

De flesta jag frågar så här års brukar också tillägga ”Jo, men jag är lite trött, men annars är det bra”.

Inte så konstigt om många är trötta, det har varit (och är) en märklig tid runt oss väldigt länge.

2014, för åtta år sedan, var PJ och jag lediga en längre tid. Det var första och enda gången vi gjorde så. Allt var bra runt oss, men det kostar på att starta en kyrka, bygga familj, renovera sjuttioelva hus och så jobba heltid på en annan plats, samtidigt. Allt på en gång!

Det är inte synd om oss, tvärtom. Livet är inte hur vi har det utan hur vi tar det. Men att få pausa, stanna upp och reflektera, ställa sig ”utanför sig själv” betyder mycket för de flesta emellanåt. Att bara få vara PJ och jag en stund är gott för oss, vårt äktenskap, vår familj, för allt och alla runt oss. Allt börjar uppifrån, om inte vi har det bra, vad funkar då?

Nu kommer jag lägga den här bloggen åt sidan i några veckor. ”Det korta svaret är bra”, gäller även för mig :) Glöm inte bort att komma ihåg att alla har sitt, alla du möter bär på utmaningar.

För några dagar sedan mötte jag en ung tvåbarnspappa, livet lekte för bara någon månad sedan. Tillsammans med sin fru har de en 7-årig dotter och en 5-årig son. På en sekund slogs livet i spillror. Det unga paret trodde att 7-åringen behövde glasögon eftersom hon börjat snubbla och ofta hade ont i huvudet.

Men tyvärr var det inte glasögon den lilla 7-åringen behövde. I huvudet på denna underbara lilla tjej växer en elakartad tumör. Flickan har fått tre månader kvar att leva enligt läkarna. Chock för alla.

Hos dem är inte ”det korta svaret bra” direkt. Det finns inga svar alls just för tillfället, bara frågor.

Den unga tvåbarnsfamiljen gör sitt bästa, hälsan för den lilla dottern försämras snabbt varje dag. I deras fall är varje dag en gåva, och det borde det vara för oss alla.

Det finns så mycket vi inte förstår, barn som lider och blir svårt sjuka innefattas i det vi då rakt inte begriper. Fastän jag har en tro på Gud som bär igenom allt, står även jag som ett frågetecken emellanåt. Gud, varför händer det här? Hallå?

Du får fråga, du får undra. Du måste ingenting, känn ingen press eller stress. Vila, ta en dag i taget om du så behöver. Det är mer än helt ok.

”We know not what the future holds, but we know who holds the future”, står det på en liten tavla hemma hos oss sedan lång tid tillbaka. Och jag vidhåller, i livets upp- och nedgångar, i härliga dagar och i fruktansvärt tuffa och besvärliga dagar, att Gud är god, han går alltid med oss.

Det lite längre svaret hos Ulrica Stenstrand just för tillfället är att även jag behöver en liten paus och vila, det behöver vi alla. Pastorer är inget undandag :)

Hörs om några veckor!
All uppmuntran från mig!


Are you tired? Worn out? Burned out on religion? Come to me. Get away with me and you’ll recover your life. I’ll show you how to take a real rest. Walk with me and work with me—watch how I do it. Learn the unforced rhythms of grace…” Matthew 11:28

Hälsningar från
Ulrica - Mrs Stonebeach