Alla har sitt.

Varje år i november undrar jag om jag ska flytta till Spanien, eller i alla fall till ett land där solen inte går ner kl 14, eller i värsta fall - aldrig ens går upp. Gode värld alltså. Nu är den mörka säsongen här igen. ”Det blir snart ljusare…” Jo, jag vet. Men det är bra mörkt innan det vänder.

Men, tro det eller ej, jag älskar november. Eftersom jag älskar tända ljus så frossar jag i värmeljus, doftljus och andra fina levande ljus just nu. Mys de luxe! För att inte tala om vår öppna spis, enormt mysigt att tända den just i november. Sämre kan man ha det!

"Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always."

Följande story som jag berättar är nog en ”skröna”, men en bra sådan, den berättar hur det ibland kan se ut på ytan. Den berättar definitivt vad som kan finnas under ytan…

En pappa satt på en buss med två otroligt vilda barn som störde allt och alla i bussen. Pappan verkade inte bry sig vad barnen gjorde, han bara tittade tomt ut genom rutan.

Till slut tog en av passagerarna mod till sig och sa högt så alla kunde höra det alla andra också tänkte: ”Varför säger du inte till dina barn? Ser du och hör du inte hur de stör alla passagerare på bussen? Säg till dina barn att sitta still och lugna ner sig nu på en gång!”

Pappan vände sig om mot mannen som nyss talat med honom, han hade tårar i ögonen. ”Jag förstår att de stör allt och alla”, sa mannen. ”Men vi kommer nyss från sjukhuset, deras mamma dog för ett par timmar sedan och jag vet inte hur jag ska berätta det för dem…”

Stämningen i bussen bland alla passagerarna förändrades på en sekund. Istället för ilska blev bussen fylld med medlidande, tårar och kärlek till barnen.”


Oavsett om det bara är en ”story” eller sanning så stämmer det faktum att alla har sitt under ytan som kan se så fin eller kaotisk ut. Vi ser just bara ytan - vad som döljer sig i människors hjärtan syns inte alltid utanpå.

När jag tittar ut över de människor som kommer till Lifecenter på söndagarna, behöver jag påminna mig själv om att det är människor som kanske haft sin värsta eller bästa vecka någonsin.

Kanske någon har fått nytt jobb, köpt nytt hus, fått beskedet att första barnet är på gång… något som gör att hela du fylls av glädje och framtidstro. Eller så är det precis tvärtom, någon har förlorat en nära anhörig, mist jobbet, så mycket negativt att du har svårt att tro på framtiden.

Alla har sitt. Glädje, sorg, utmaningar. Just därför är det gott att möta människor med ett leende, en visshet om att Gud är med i alla säsonger, att få tala tro och berätta att det finns en väg i allt vi går igenom. Inklusive november månad :)

Gör ditt bästa för att lyfta människor runt dig, bjud på ett leende, ett vänligt ord av uppmuntran - det kan förändra allt för en medpassagerare genom Livet. Tänk vad mycket det betyder för dig när du går igenom något riktigt jobbigt… att få ett leende på sjukhuset, på bussen, i skolan eller i kyrkan, det värmer alltid.

”Don’t be afraid, for I am with you. Don’t be discouraged, for I am your God. I will strengthen you and help you. I will hold you up with my victorious right hand.” Isaiah 41:10

Det är november mina vänner. Många är trötta. Ta inga stora, livsavgörande beslut när det är som mörkast runt dig. Vänta. Tänk igenom Livet några varv till. Det blir ljusare. Året består inte bara av november, eller hur?

Hälsningar från
Ulrica, stannar kvar i Sverige