Skjut inte budbäraren.

Ja hörni. Nu är det mars månad och snart ”firar” vi ett år med Covid-19. Nja, inget att fira direkt.

”Det är ju bara ett litet virus” sa en ilsken man till oss i mars 2020. Så "litet" vet jag inte om det är direkt så här ett år senare. ”Det lilla viruset” har världen i sitt grepp än i dag.

Men! Det är ändå så att mycket positivt händer i det negativa. Jag menar, jag har fått mer skinn på näsan, bara en sådan sak! Hurra!

”Kvinnfolk ska inte tvätta eller dammsuga bilen” sa en ilsken man till mig häromdagen när jag gjorde min bil fin. ”Jo, det går alldeles utmärkt för KVINNOR att tvätta, dammsuga eller till och med tanka sin bil” svarade jag i vänlig ton. ”Däremot tror jag det är värre för tjuriga gubbar…” fortsatte jag med ett leende när jag dessutom erbjöd mig att dammsuga hans bil också.

”Har det hänt något idag?” frågade jag mannen med den ilska tonen. ”Varför så vresig?”

Mannen började gråta.

”Den här säsongen är så svår”, svarade han. ”Ja, visst är den det”, sa jag. ”När vi dammsugit och tvättat av våra bilar - ska vi ta en kort promenad så får du prata av dig lite med mig?” sa jag till den nu icke så ilskna mannen. ”Kom, vi ställer bilarna vid Mälaren och tar en kort promenad tillsammans, gemenskap är gott för själen…”

Sagt och gjort. Den ilskna mannen (som var 79 år visade det sig…) tinade upp som en snödriva i vårsolen. Vi bytte till och med nummer - när den här knasperioden är över ska jag bjuda hem honom till min egen gubbe som är så varm i sin personlighet att han föredrar att sova ute i en snödriva :)

Du vet väl att ett vänligt svar stillar vrede? Har du testat det? Jag menar, har du testat det fastän du själv kanske är ilsken inombords? Var kommer ilskan ifrån?

”Den ilskna mannen” var egentligen inte arg på mig eller annat ”kvinnfolk”, eller "manfolk" heller för den delen. Han var arg på Covid-19. ”Rikta din ilska åt rätt håll” sa jag till honom, fortfarande i vänlig ton. ”Annars skrämmer du iväg folk, och då blir du bara ännu mer ilsken och ensam.”

Jag har inte alltid rätt, men mer ofta än sällan :) Precis som du! Tänk om jag hade svarat honom med ”samma mynt”. Jag kan erkänna att tanken for genom mitt huvud, men jag gick inte den vägen helt enkelt.

Det är inte roligt att umgås med ”åskmoln”. Solstrålar som förgyller tillvaron är mysigare att vara med. Eller hur? Handen på hjärtat, hurdan är du?

Det positiva i det negativa var ju att ”den ilskna mannen” och jag möttes just där och då vid biltvätten. Och dessutom tyckte jag hans kommentar om ”kvinnfolk” var så dum att den nästan var rolig. Jag fick ju en ny historia att berätta!

Tänk vad felriktad ilska ofta är riktigt oförskämd.

Du blir arg på bankmannen för att han / hon nekar dig ett lån över din förmåga.
Du blir arg på bilmekanikern när du har kört sönder bilen.
Du blir arg på doktorn när han ger dig en diagnos när du misskött din kropp eller knopp.
Du blir arg på pastorn när han / hon säger att du ska leva rent för att Guds ord säger det.

Visst är vi människor enkla? ”Det är ju bara ett litet virus”.

Tänk om bankmannen är den bästa att ställa en diagnos på din ekonomi?
Tänk om bilmekanikern är den bästa att ställa en diagnos hur din bil mår?
Tänk om läkarens (minst)7-åriga utbildning är bättre än google och ditt gissande?
Tänk om Jesus som kallade Pastorn faktiskt hade rätt när han satte honom eller henne att hjälpa dig när du gått vilse?

Lev inte i en förlorad välsignelse på grund av en missriktad ilska.

Ords 15:1 ”Ett mjukt svar stillar vrede, sårande ord väcker harm.”

Hälsningar från
Ulrica - Kvinnlig Pastor