En bra mottagare.

Min man åker på äventyrsresor lite titt som tätt, en del av de resorna med tillhörande fantastiska bilder och erfarenhet har han samlat i ”Wisdom from the Wild”, en ”coffe table book” fylld med visdom från vildmarken. Boken är riktigt bra, kan beställas här: www.libris.se

Under sina, ibland extrema, resor har det varit noll mottagning när det gäller den vanliga telefonen. För mig och familjen är det rätt skönt att få ett livstecken då och då, för PJ också. Just därför finns en satellittelefon i vår ägo för att, under hans (extrema) resor, klockan 20.00 varje kväll få en mycket kort uppdatering via sms att han (och vi) lever och allt är väl. "Jag lever, allt är ok."

Satellittelefonen når dit ingen vanlig telefon når, å andra sidan är det nog inte så många som åker dit PJ åker ibland, ganska folktomt om du jämför med en charterresa till Kanarieöarna :)

Hur som helst. Vi är tacksamma för att denna satellittelefon gjorde entré i våra liv och hjälpte oss alla få livstecken när det som bäst behövs här i livet. Numera är vi så vana att vara tillgängliga på alla möjliga och omöjliga plattformar att vi nästan glömt bort hur det var när vi hade fast telefoni och man fick snällt ringa upp igen om den man sökte inte var på plats, till exempel under lunchtid.

Och visst är det fint med en bra mottagare även när det gäller samtal. Emellanåt har jag suttit i samtal med en fysisk person mitt emot mig, men jag märker att mottagningen är inte som den ska vara, vi tar samtalet på helt olika sätt trots att vi hör exakt samma sak. Då backar jag oftast. Men när jag märker att någon tar emot mina ord och det mitt hjärta vill säga, då blir mottagningen och mottagandet fantastiskt från båda riktningar.

En riktigt bra mottagare är noga med att lyssna eftersom varje ord betyder så mycket, det kan betyda liv eller död. Vad är det människan i andra änden försöker säga och vad är det som sägs ”mellan raderna” som är minst lika viktigt?

Jag är lite väl rund i mina samtal ibland och har jobbat mycket på att sätta mer ramar, personligt men inte för privat. En del är tvärtom. Det känns som om järnridån gjort ny entré på jorden, det är omöjligt att komma förbi och över den mur en del människor har runt sig.

Att ha någon, eller kanske ett par stycken, som i all kärlek talar in i våra liv där bra mottagare finns i mig eller i dig är en förmån. Det behöver inte vara många ord, ibland är det inga ord alls. En blick, en kram, en vänlig förmaning med kroppsspråket säger mer än tusen ord. Bara kärleken och omsorgen finns där.

Jesus är en mästare, på alla sätt, att med kärlek tala om vad som behövs i de mest kletiga och knepiga situationer. Det mottas inte på rätt sätt för hans del heller så jag och troligtvis du är i gott sällskap när det gäller att bli missförstådda ibland.

”Tala är silver, tiga är guld” heter ordspråket. Det vill säga - ibland är det bättre att vara tyst och inte säga vad man tycker om det inte finns en riktigt bra mottagning.

Men - där det finns en bra mottagning i ett säkert och tryggt ”rum” i våra liv och hjärtan, då är det helt fantastiskt vad som kan hända. Tänk om vi kunde leva mer så…

Gud når in i situationer som känns omöjliga att nå, jag har sett och upplevt det om och om igen. Hans röst och närhet kan lugna, ge frid och trygghet när man själv, fysiskt eller psykiskt känner sig ”onådd”, ingen förstår ”var jag befinner mig”. Gud ser och han förstår.

Jeremiah 33:3 "Call to me and I will answer you and tell you great and unsearchable things you do not know."

Hälsningar från
Ulrica - mottagare