Pax Vobiscum.

Dags för Andra Advent på söndag. Nedräkning pågår till Julen.

Under min gymnasietid sedan läste jag latin i några år. Jag minns än idag vår lärare Peter som hade en förmåga att få lektionerna att bli både intressanta och lärorika. Vi var bara sju stycken som läste latin i vår klass, han kämpade för att vi (nästan) alla skulle få högsta betyg, vilket vi fick också.

Peter, vår lärare, var på den tiden hela 32 år, jag minns att jag tyckte det var ”gammalt” :) Ack så fel jag hade!

”Pax Vobiscum” var en av alla de fraser vi lärde oss. Vet du att det betyder ”Frid vare med er”? Visste du att ”Cave canem” betyder ”Akta dig för hunden?”. Kanske inte så användbart direkt, men ibland får man väl glänsa lite med sina (latin)kunskaper? Jag har alltid gillat språk, jag tillhör dem som blir lätt illamående när jag ser hur en del inte kan skilja på ”de” eller ”dem”. När kom det fenomenet? Ja, ja.

Volvo betyder "jag rullar".
Video betyder "jag ser".
Audio betyder "jag hör".


Jo, det är mycket vi har fått från latin.

Tillbaka till ”Pax Vobiscum”. Till vår kära morfar Adolf sa vi aldrig ”Hej!”, eller ännu värre - ”Hejsan svejsan!”, då slog han dövörat till rejält. Nej, medan morfar levde hälsade han sin omgivning med ”Frid!”, oftast till och med ”Frid vare med dig!”

I dagens samhälle där vi ibland knappt hinner svara på ett sms, bjuda på ett leende sa man ”förr” nästan en hel mening när man hälsade på varandra. Fint! Dessutom lyfte morfars generation oftast på hatten när det hälsades, för det hade man ju allt som oftast. Jag har en känsla att människor ”på den tiden” verkligen blev sedda och hörda på ett sätt som vi kanske tappat lite av idag.

Allt var inte bättre förr, verkligen inte. Det fanns mycket med morfars generation som jag inte vill ha tillbaka. Men vi ska inte gå den vägen, tvärtom. Hedra och lär av historien, det var hjältar på så många sätt. Min morfar föddes 1896. Han såg effekterna av första världskriget, spanska sjukan (pandemi), startade en församling (Pingstkyrkan i Karlskrona) 1920, gifte sig med min mormor och startade familj under depressionen på 20-talet. Han mötte ännu en gång ett oroligt Europa i krig under andra världskriget, han såg Kalla kriget komma och gå… ja, och så jobbade han i 49 år på Karlskrona Porslinsfabrik, han avslutade sin tjänst som förman. Kanske just därför är mina köksskåp (och halva källaren) fullt av fint porslin både från ”Staun” och andra delar av världen.

Jesus var, och är, en Fridens man. Hans tankar om oss är uteslutande positiva och goda. Alla Guds tankar om oss människor går ut på att ge oss frid, hopp och en framtid.

Jeremia 29:11
”Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp.”


Ingen har någonsin sett våra tankar, men deras kraft är otrolig, de skapar sättet vi ser världen. Genom att förändra dina tankar kan du förändra hur du uppfattar världen.

Det sägs att tankarna är hjärnans språk medan känslorna är kroppens språk.

Otroligt stort och nästan svårt att ta in att Gud själv tänker ”fridens tankar” om oss. Det har räddat mig många gånger.

Det finns alltid en framtid och ett hopp. Amen.

Fridshälsningar
från Ulrica