Tacksamhet är en dygd.

”Nej, jag tänker då rakt inte gå och tacka av någon gammal kossa”, sa en kollega till mig för länge sedan när vår dåvarande chef skulle sluta och gå vidare till en ny anställning. ”Va? Kossa?” sa jag lite lätt förvirrad efter den elaka kommentaren. ”Jag vet att ni haft lite olika åsikter emellanåt, men det är väl ändå skönt att se varandra i ögonen och tacka för tiden som varit. Ett tack och allt gott inför framtiden skadar aldrig”, försökte jag få fram.

Men icke. Vederbörande satt kvar som om hon vore fastlimmad både med kropp och knopp.

Långt ifrån alltid, men emellanåt känns det som att vi behöver flytta, sluta eller rent av gå och dö en smula innan vi får höra hur bra vi eventuellt har varit :) Trist inställning. Visst vinner vi alla i längden om vi kan tacka för det som varit bra och lägga det andra åt sidan som en erfarenhet.

Du som har barn - hur ofta ringer du och tackar dina barns lärare ”en helt vanlig vardag”, inte bara vid jul- eller sommaravslutning? Eller var det längesedan du tackade och hedrade dina föräldrar som kanske var långt ifrån perfekta alla dagar, men de gav dig ändå Livet. Mitt i allt är det upp till dig att göra det bästa med just det du fått. Hur ofta uppmuntrar du själv dina egna barn? Och kanske någon annans barn behöver uppmuntran? Din granne? Kollega? Kanske Svärmor :)

Nu är det maj månad, det är ofta mycket som händer i maj. Många fyller år, har du flera skolbarn så är maj lite lätt hysterisk med alla insamlingar och avslutningar kors och tvärs. Ett gott råd är att ta en dag i taget. En avslutning för ett barn i taget. Försök vara närvarande i stunden. Ibland får man ta en halv dag i taget :) Det är mer än helt ok.

Psalm 106:1
”Tacka Herren, ty han är god,
evigt varar hans nåd.”


Livet börjar när du inser att du bara har ett.

Att börja dagen med att tacka Gud för allt han redan gett oss innan vi kommer med vår egen ”önskelista” är en befrielse. ”Tacksamhet är en dygd” fick i alla fall jag höra när jag växte upp. Faktum är att det finns forskning kring tacksamhet som visar att det är en superkraft. När vi får in mer tacksamhet i vårt sätt att tänka och förhålla oss till saker skapar det glädje, öppnar oanade dörrar och sprider goda ringar på vattnet i våra liv.

Vissa tunga och mörka perioder kan vara svåra att känna sig tacksam i, men faktum är ändå att just i det mörka och tunga lär vi oss ofta som mest, både om oss själva och om vår omgivning.

En gång i tiden fanns en ”allsångsledare” eller kanske ”körledare” som hette Kjell Lönnå, han hade tv-program med en stor kör som sjöng av glatta livet. Min mamma älskade dessa program. En vacker dag hade hon skrivit några rader som hon frimodigt skickade till självaste körledaren Lönnå. Texten var helt underbar, den gick så här:

Var inte som en igelkott, som sticks så fort man rör’n.
Nej, sök att löna ont med gott, sprid trevnad i ditt hörn.”


Och kan du fatta, till mammas stora GLÄDJE och TACKSAMHET tonsatte Kjell Lönnå den sången och sjöngs till och med i TV. Det du! Tänk att några få rader kan sprida solsken än idag :)

Nu önskar jag dig en fantastisk dag! Gud är med dig alla dagar, härliga som besvärliga = så mycket att vara TACKSAM för, eller hur?

Hälsningar från
Ulrica - tacksam