En stor vecka.

Men det var våra sjukdomar han bar,
våra plågor han led,
när vi trodde att han blev straffad,
slagen av Gud, förnedrad.
Jes 53:4


Nu är vi mitt inne i ”Stilla veckan”, det vill säga Påskveckan.

När jag växte upp fick vi i stort sett inte göra något under Påskdagarna, inga affärer var öppna, mina föräldrar gjorde så lite hushållsarbete som möjligt under Påsken. Att sätta på en maskin tvätt på Långfredagen till exempel fanns definitivt inte på kartan.

Jag tror knappt det ens var någon jourbutik eller liknande öppet för att köpa lite mjölk om det tog slut, men jag minns definitivt att vi aldrig saknade någon mat på bordet under påsken direkt.

Vi hade alltid mycket Gudstjänster och mycket gäster under Påskhelgen, jag minns de dagarna med värme och glädje mitt i all sorg och smärta som Påsken också handlar om.

Min älskade mamma skulle fyllt 86 år idag, hon fyllde år den 15 april och därmed fyllde hon ofta år under Påskhelgen. Idag firar hon nog med kroppkakor på finaste Karlskrona porslin dagen till ära. Grattis mamma! Vi saknar dig här, men vet att du har det bra där du är. Mamma dog 24 april 2021, 85 år och nio dagar gammal marscherade hon in i himlen. Lilla mamma.

Det är mycket som kan hända från en vecka till en annan. Just därför har jag valt att sätta rubriken ”En stor vecka”.

Påsken tillhör den högtid som många svenskar har svårt att hålla koll på. Varför firar vi påsk? Är det mer än påskharar, fjädrar, godis och sill? Jo, det är långt mer än så. Att Jesus dog på ett kors för dig och mig är svårt att ta in, men det är sant.

Det berör mitt innersta när jag läser om när Jesus hängde på korset med två rövare på varsin sida om honom, de hängde där för att de hade gjort något brottsligt, Jesus var oskyldig.

Den ena rövaren, eller ”brottslingen” står det i en del översättningar, hånade Jesus, medan den andra ödmjukt försvarade Jesus och sa ”Vi får det vi förtjänar, vi har dömts för våra brott, men den här mannen har inte gjort något ont”. Sedan sa han: ”Jesus kom ihåg mig den dag du kommer med ditt rike”. Jesus svarade: ”Sannerligen säger jag dig att du idag ska vara med mig i paradiset”. Luk 23: 41-43.

In i det sista finns det alltid en möjlighet till en andra chans här i livet, bättre sent än aldrig, men varför vänta?

Det står inget om hur Jesus svarade den man (rövare) som hånade honom, han gav honom ingen energi eller uppmärksamhet. Tvärtemot det som vi människor oftast gör. Vi ska försvara oss, gärna blogga eller podda om vår smärta, men Jesus vänder sig mot den som tror på Honom.

Jesus dog med öppna armar, han dog inte pekandes på oss och allt vi gjort fel. Med sina öppna armar vill han än idag visa på en väg tillbaka till Gud, för Jesus är ”vägen, sanningen och livet. Ingen kan komma till Fadern utom genom mig”. (Joh 14:6)

”It is finished” With that, he bowed his head and gave up his spirit. John 19:30

Varför inte gå på en PåskGudstjänst nära dig i år, ta in och lyssna på vad Påsken handlar om? I år kan vi äntligen mötas på riktigt igen, det har vi inte gjort sedan Påsken 2019…

Är du i Västerås, Linköping eller Ludvika skulle vi älska att få välkomna just dig.

Västerås: Långfredagen kl 11, Påskdagen kl 10.00 samt 11.30
Linköping: Långfredagen kl 11, Påskdagen kl 10.00.
Ludvika: Långfredagen kl 11, Påskdagen kl 14.

Du är hedersgäst! Välkommen! Glad Påsk!

Hälsningar från
Ulrica - Tacksam för Påsken