Ett bra samtal.

”När Livet faller samman faller det kanske egentligen på plats”.

Jakob 1: 5 ”Om någon av er saknar vishet ska ha be till Gud, som ger åt alla, generöst och utan förebråelser, och han ska få vad han ber om.

”Ulrica, jag skulle vilja tala med dig och PJ, har ni några minuter?”

De få orden kan ibland få mitt hjärta att frysa till is, jag har hört den frågan många gånger. Oftast är det ett jobbigt samtal som väntar. Ibland överraskar människor och det blir ett positivt samtal, men tyvärr tillhör det ovanligheterna :) Livet alltså. Människor är inte alltid snälla, men det flesta är det.

Att vara Pastor, ledare, lärare, chef, förälder, ja, helt enkelt människa innebär att ibland ta emot jobbiga samtal, det ingår i livets utbildning. Det händer att dessa samtal ibland utvecklas åt fel håll och blir konflikter, knepigt. De tar kraft och stjäl glädje. Inte på grund av samtalet i sig, men på grund av oss människor. Det finns en väg genom allt, till och med en konflikt, eller hur?

Vi måste alla konfronteras med ibland knepiga samtal titt som tätt. Mitt i allt växer vi när vi har dessa samtal, det är just under kriser som vårt innersta avslöjas.

Hur hanterar du konflikter? Jobbiga samtal och situationer?

Ofta behöver jag lyfta blicken och förstå vad verkligt jobbiga samtal innebär. Tänk när Polisen plingar på dörren och berättar att de hittat ditt barn livlöst, eller om du nyss varit hos doktorn och fått beskedet att du har en obotlig sjukdom. Det kan man verkligen kalla jobbiga besked och samtal. Hur går vi vidare nu?

Ett tungt besked till dig själv eller om en nära anhörig kommer oftast utan förvarning. Jag har tänkt på den 19-årige artisten Nils Grönberg (Einár) som sköts till döds förra veckan, hjärtat går sönder när jag ser framför mig när och hur hans anhöriga fick ta emot det samtalet från polisen.

Jag har inte alla bra svar hur man gör ett tungt och svårt samtal till ett bra samtal, ibland går det knappt, men jag försöker. Med ödmjukhet, ett fin ton och en lugnande röst kommer du längre än om orden är hårda och kalla.

Ibland behövs inga ord. Jag tror att varje förälder förstår vad som hänt om Polisen står utanför ytterdörren.

Bra samtal mitt i en jobbig situation är en konst. Ibland är det vad det är. Ge det svåra tid, mer tid och så ännu mer tid. Tiden läker kanske inte alla sår, men med tiden bleknar såret och det blir en erfarenhet.

Min man brukar säga ”Några av dina största segrar blir samtalen du tog, några av dina största nederlag är samtalen du inte hade mod att ta.”

Ta samtalet. Ring bra mentorer och människor som för dig framåt och be om råd och stöd.

Några bra tips:
Fråga vad det gäller innan du tar samtalet.
Tidsbegränsa samtalet och ta det inte hemma vid köksbordet eller i din soffa.
Du är inte ensam om att kämpa. Alla har sitt och sin kamp med sig själv eller någon i familjen.
Glöm inte vända dig om och TACKA om du fått hjälp i samtal.


Framför allt - knäpp dina händer, be till Gud som ger vishet och råd som ingen människa kan. När du då öppnar din mun märks det vem du bett om råd. Låt aldrig solen gå ner över ditt liv, gör vad du kan, så gör Gud resten.

Ords 2:6 ”För Herren ger vishet, och från hans mun kommer kunskap och förstånd”.

Hälsningar från
Ulrica - Lyssnar och lär