35-årig bröllopsdag!

”A succesful marriage requires falling in love many times, always with the same person.”

”Nu måste ni avsluta festen, klockan är 03.00 mitt i natten!”

Orden var min nyblivna svärfars, BoAnders. Jag, som i vanliga fall är så kvällstrött, var fortfarande vaken. Full fart hela dagen och natten, många tal, mycket sketcher och mycket skratt. Jo, men så minns jag vår bröllopsdag och det är jag så tacksam för. Mycket kärlek också, det var ju bröllop :)

För några månader sedan firade vi 40 år som par. Idag, på Midsommarafton, har Mr PJ och jag varit gifta i 35 år. Gode värld.

Midsommarafton för 35 år sedan var en mycket varm sommardag. Hela Pingstkyrkan i Karlskrona, där vi vigdes, var full av familj och vänner. Längst upp på läktaren satt vår ”connectgrupp”, ett härligt gäng färgglada punkare som samlades i vårt hem varje vecka.

Vi var båda 20 år gamla. PJ hade vit frack, (ganska) långt hår, jag bar en härlig gräddbakelse till klänning. Vi stod inför PJs pappa Boas glada, förväntansfulla med hela Livet framför oss. Vilket nygift par fattar och förstår vad som ligger framför? Det gjorde inte vi i alla fall och varför ska man göra det.

Efter vigseln ”fixade” våra fantastiska föräldrar vigselkaffe för alla 400 vigselgäster innan det blev fest för ”bara” 300. Jag minns speciellt bröllopstårtan, den hade gjorts i form av en stor gitarr, min nyblivna man var ju ”rockstjärna” på den tiden.

”Alla dagar är minsann inte lika lyckliga som bröllopsdagen” har jag ofta hört på alla hundratals bröllop vi varit på. Det vore ju bra konstigt. Tänk om vi, än i dag, skulle ätit middag med nästan 300 pers varje dag och jag skulle skuttat runt i en brudklänning och PJ i sin vita frack. Nej, bröllopsdagen är EN dag, dagen efter kommer det som ni ska dela i nöd och inte bara när du har lust, vardagen. Vad vore väl alla fester i all sin glans om inte vardagen fanns?

Så, hur gör man då för att hålla ihop i så många år? 40 år som par, 35 år som gifta. ”Kasta inte bort det som går sönder”, sa min mamma. ”Laga det istället”. Sant!

Kärlek är inte alltid en känsla, många gånger är det ett beslut. Just därför är det bra att gifta sig, du lovar inför Gud (och människor) att vara trogen intill Livets slut. Går det att hålla det löftet? Hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa. Vid en konflikt, både i ett äktenskap, men även i andra konflikter, kommer ofta det negativa upp till ytan. Trist, tycker jag.

PJ har sina sidor, jag har mina sidor. Kanske att du också har dina sidor? Ingen är perfekt. Jämför aldrig ditt äktenskap, dina beslut med någon annans. Inspireras gärna, men jämförandet är ett elände.

Att vara ledare, chef eller en pastor innebär att ganska ofta bli synad i sömmarna. Under veckan som gått har vi haft politiskt kaos i vårt kära Sverige. När kaoset kablades ut i media i början av veckan tänkte jag direkt på alla dessa politikers äktenskap och familjer som får dra ett stort lass. Vilken påfrestning.

Ofta är det ett högt pris att vara ledare. Men priset du betalar ska aldrig vara i form av ditt äktenskap eller dina barn. Livet, äktenskapet, familjen kan ”gunga” och komma i kris, men hjälp finns att få, ta emot den hjälpen. Börja någonstans. Har ni bråkat i flera år tar det säkert flera år att bli bra också. Ge ditt äktenskap tid. Mycket tid. Kanske behövs en omstart. Varje äktenskap är unikt.

Ibland har PJ och jag tagit emot hjälp, det är inget nederlag. Tvärtom. Vilken seger att få lägga år efter år i en lång relation och ett långt äktenskap bakom sig. PJ, jag och Gud. Tillsammans jobbar vi på vårt äktenskap.

Framför allt - ”Pray together, stay together”. Jag har berättat förut när PJ blev riktigt dålig första halvan av 2020. Han fick visserligen bra medicin, men bästa medicinen var ändå att vi varje morgon bad och tog nattvard tillsammans. PJ blev bättre, och en riktigt bra ”bieffekt” var att vårt äktenskap fördjupades.

Det finns ständigt nytt att upptäcka hos varandra och i varandra. En dag tar Livet slut och då är min bön att mina barn och barnbarn ska tala gott om oss och vårt äktenskap, precis som jag och mina syskon gjorde nyss vid min mammas begravning. Det är rikedom rakt in i himlen.

Be tillsammans.
Be för dina barn, be för deras skoltid, tonårstid, den de ska gifta sig med.
Skratta mycket tillsammans.
Ge aldrig upp!
Ta hjälp när ni fastnat, det är värt allt!
Tala upp din fru eller din man, det ger trygghet i äktenskapet och det är så viktigt!
…och mycket mer som jag kanske ska skriva en bok om :)

Ibland blir Livet inte som vi tänkt oss, ofta blir det till och med bättre! PJ gör mig bättre och jag tror minsann jag gör honom rätt så bra också. Vi är ett bra team "PJUlle" :)

Nu, mina vänner, tar den här bloggen sommarlov! Jag behöver vila och ta hand om mig, det har varit ett utmanande år.

All uppmuntran till dig!

1 Chorinthians 13:13
”And now these three remain: faith, hope and love. But the greatest of these three is love”.

Älskar dig PJ! Grattis till oss på vår bröllopsdag! Nu tar vi nästa 35 år. Hurra!

Glad Midsommar till er alla ”out there”.

Hälsningar från
Midsommarfirande Ulrica