Alla har en mamma.

"Hej mamma,
Det är bara jag, din dotter Ulrica, som skriver några rader till dig så här första året du lämnat oss. På söndag är det nämligen Mors Dag och jag vill inte sluta hedra och tacka dig.

Jag ville berätta att vi klarar oss bra. Du är visserligen saknad men vi vet att du är på en mycket bättre plats, himlen. Nu slipper du äntligen alla mediciner, du springer omkring (i en fin långklänning!) pratar och fikar med familj och vänner på finaste Karlskrona porslin.

Pappa klarar sig också bra, han är tagen av allt som hänt, men stark ändå och han finner stor tröst i att ni kommer ses igen. Han vet var du är och ibland ”ser han dig” och pratar kärleksfullt med dig och om dig. Han har fått så många blommor mamma, du skulle älskat att se alla dessa fina hälsningar. Och så ringer telefonen konstant… han är inte bortglömd. Så många människor ringer, bjuder honom på mat och ser till att han har det bra för han är älskad av så många, precis som du var mamma.

Visst är det konstigt att inte längre kunna ringa och höra din röst, men du har talat in i våra liv under så många år så vi glömmer inte din röst eller din humor :) ”Göran, ta på dig en kofta, jag fryser” är väl bara ett av dina underbara citat som vi använt för att muntra stämningen mitt i saknaden efter dig.

Begravningen var så fin. Du visste att den skulle vara i Pingstkyrkan i Karlskrona, den kyrka som du varit trogen hela ditt liv, där alla stora händelser i ditt liv ägt rum. Allt var så fint mamma, vi var där och firade ditt Liv allihop. Det var mycket tårar men också mycket skratt för du lämnar så många fina och ljusa minnen.

Du var, bokstavligen talat, mitt ibland oss även på din egen begravning. Mitt i familjen som du älskade. Ändå var du inte där, det var så påtagligt.

Men Livet går vidare. Det sa du alltid själv. Oavsett vad som händer så går Livet alltid vidare, trots sorg och saknad. I din stora växande familj har vi tagit upp din mantel och lever vidare med bästa relationerna till varandra mamma, det finaste arv du kunde ge oss.

Vi kan inte, och ska inte, leva kvar i ”dödsskuggans” dal för länge. Det finns en tid att sörja, det finns en tid att börja leva och glädjas över Livet igen, du ville det.

Vissheten om att du en gång möter mig vid Pärleporten gör mig varm inombords, då ska vi aldrig skiljas mer. Kan jag redan nu lägga in en beställning på Kroppkakor? Tack.

Nu, när egentligen allt är ”över”, kommer sorgen ibland över mig, men jag minns dina ord som du sa vid mormors bortgång för många år sedan ”Vi gråter inte för att du inte längre finns, vi gläds för att du funnits”.

Älskar dig mamma!"

Älskade vän som läser dessa rader. Jag vet inte vilken relation du har till din mamma, vi har alla en mamma. Men jag kan inte nog uppmuntra dig att reda ut problem och knepigheter om sådana finns i relationen… Livet tar slut en dag och då är det en enorm lättnad om du gjort vad du kan när det gäller relationerna runt dig, framför allt i din familj men också dina vänner. Det är långt ifrån alltid lätt, men det är rätt.

Alla mammor är inte som en mamma ska vara, om så inte är fallet i ditt liv kan Gud fylla även det tomrummet. Han kan fylla alla tomrum, det har jag sett i så många människors liv gång på gång.

Men väldigt många mammor är fantastiska, min var det. Om du inte haft en bra mamma så behöver inte din historia bli din framtid.

Vad kommer sägas om mig på min begravning? På din? Trots att jag haft den bästa relationen med min mamma är sorgen stor, jag vågar inte ens tänka tanken om jag dessutom skulle brottas med dåligt samvete, ouppklarade problem och utmaningar nära mig. Så tungt och onödigt att bära genom Livet och in i döden.

Det här året alltså, det har gjort något i djupet på mig. Som om Gud skakar om hela mig och ännu en gång vill han berätta vad som verkligen är viktigt på riktigt. Allt annat vill jag skala bort.

Isaiah 66:13 ”As a mother comforts her child, so will I comfort you…”

All uppmuntran till alla mammor alla dagar, året om! Du är världens bästa mamma till dina barn!

Hälsningar från
Ulrica - stolt mamma och dotter