Gästinlägg av Mathilda Backlund.

Hur tar man sig igenom de mörka passagerna i livet?

Hur hanterar man sjukdom, mental ohälsa, död och en myriad andra utmaningar? Jag tror att många ställer sig dessa frågor särskilt detta ytterst speciella år. I veckans blogginlägg ska jag av den anledningen beröra hur jag hanterar vardagen under corona-pandemin med utbrändhet och hälsoångest.

Först vill jag kort presentera mig: Jag heter Mathilda Backlund och är en 34-årig ur-västeråsare tillika gift och mamma till två små barn. Dessutom är jag språklärare på högstadiet och älskar faktiskt detta utmanande jobb. Sedan starten år 2000 har jag även varit en aktiv del av Lifecenters lovsångsteam.

Min allra tuffaste passage i livet började för 4 år sedan när vår son var 2 år, jag var gravid med vårt andra barn, hade avslutat min utbildning samma år, därefter börjat jobba heltid och dessutom flyttade vi till hus.

När vår dotter var fyra månader gammal fick jag diagnosen utmattningssyndrom och allmänt ångestsyndrom. De senaste åren har därför varit en kamp tillbaka till normal ork (är fortfarande en kamp) och framför allt en kamp mot hälsoångesten.

Detta corona-år har pga hälsoångesten varit en extra stor utmaning för mig psykiskt och även för oss som familj. Min man har jobbat hemifrån sedan april medan jag har jobbat på skolan under hela denna period, som har präglats av en tragedi som inträffade tidigt i våras. Då dog nämligen en av våra elever i skolans lokaler under MYCKET tragiska omständigheter. Min hälsoångest sattes ytterligare på prov nyligen, då ett antal individer i min närhet på skolan testade positivt för corona.

Vad gör jag för att orka med vardagen med hälsoångest och utbrändhet i corona-tider?
Förutom bra sömn och nyttig kost:

1. Lyssnar på lovsång för att lyftas andligt och även på annan musik som gör mig glad.
2. Läser bibelord - min favorit just nu är Psalm 91 och i synnerhet vers 5-6, ”Du ska inte frukta nattens fasor…inte pesten som smyger i mörkret eller sjukdomen som härjar mitt på dagen.” och vers 16, “Jag ska mätta (henne) med långt liv och låta (henne) se min frälsning.”
3. Ber för familj, vänner, församlingen och min arbetsplats kort varje dag.
4. Sjunger/lovsjunger varje vecka. Musiken och sången betyder ALLT för mig!
5. Undviker nyheterna för att skona mig från mycket elände (med sunt förnuft - vissa nyheter är viktiga!).
6. Går till jobbet oavsett hur det ”känns” och betar av arbetsuppgifter steg för steg - utgör stor mental distraktion!
7. Tar en promenad dagligen och helst i dagsljus - försöker även träna i hemmet och då oftast till Playstations ”Just Dance”.
8. Läser böcker - kristna och profana - med positivt och upplyftande innehåll.
9. Gör något som är roligt och distraherar mina tankar - i mars startade jag ett instagram-konto med fokus på Star Wars. Där delar jag roliga memes, skriver analyserande texter och networkar med folk från hela världen. Genom detta har jag även fått en riktigt nära vän som bor i Kalifornien!
10. Pratar / messar så ofta som möjligt med vänner för att få nya perspektiv och för att kunna peppa och lyfta varandra. Till exempel har jag och min nya amerikanska vän hörts dagligen sedan april och detta har betytt oerhört mycket för mig och även byggt upp vår annorlunda vänskap.
11. Leker med mina barn, tillbringar tid med min man och tar vara på alla sociala kontakter jag har - på jobbet och på fritiden. Det har blivit många samtalspromenader i stället för fikahäng i år!
12. Försöker upprätthålla alla dessa rutiner regelbundet för att skapa ordning och syfte med min vardag.

Din lista kanske ser något annorlunda ut men det viktigaste är att vi försöker skapa så mycket normalitet som möjligt under denna ovissa period som kantas av mycket rädsla, sjukdom och död. Framför allt kan vi lita på att Gud bär oss och leder oss dag för dag! Vi får hålla fast vid Hans löften...

“Med evig kärlek har jag älskat dig, därför låter jag min nåd bli kvar över dig. Än en gång ska jag upprätta dig, och du ska bli upprättad du jungfru Israel. Än en gång ska du ta din tamburin och dra ut i dans bland dem som är glada.” (Jer. 31: 3-4)

Hälsningar från
Mathilda Backlund / En kämpe