Alla Helgons Dag.

Det är en spännande politisk vecka framför oss - troligtvis ska världens viktigaste jobb väljas den 4 november, presidentposten i USA. Världsläget är spänt, världen är fortfarande lite upp och ner med nya lockdowns och fler Covid-19 utbrott på jordens alla hörn. Var gärna med och be för våra världsledare. Inget lätt jobb direkt.

Åsikter finns det gott om, men när vi väl sitter på en ledarpost låter det oftast annorlunda. Ödmjukhet bör komma med mycket ledarskap, men så är dock naturligtvis inte alltid fallet.

Nu byter vi ämne.

”Mamma, finns det fler helgon än du?” frågade en av PJ.s bröder sin fina mamma Berit när han var liten. Min svärmor Berit är visserligen fantastisk på så många sätt, en mer positiv människa med en enorm kapacitet för alla sina sju barn och sjuttioelva barnbarn är svårt att hitta. Men något helgon är hon inte. Ingen förälder är ett helgon, men de flesta av oss gör vårt bästa.

”Sovit gott” sa vårt (väldigt) morgonpigga 2-åriga barnbarn Greta när hon stod utanför vårt sovrum 3.30 (!) för ett par veckor sedan. ”Nej Greta”, sa Farmor Ulrica ”Det är fortfarande natt…” Efter (högljutt) protesterande somnade lilla Greta om igen, ända till klockan 5. Då hade hon sovit klart och farmor Ulrica tackade Gud för ”Babblarna” samt ”Bolibomba Baby” som vi lätt kan titta på dygnet runt.

”När man låtit kidsen vara vakna extra länge för att få sovmorgon… och så vaknar de 06.07 istället för 05.58” - det uttrycket stämmer bra på lilla Greta :) Älskar henne!

Jag är oändligt tacksam att vi får låna våra små barnbarn emellanåt, även nattetid. En och annan natt utan massor med sömn klarar vi galant! Bara en förmån! Vi älskar att ha de små liven runt oss, det ger så mycket… utom just sömn då kanske.

Småbarnstiden är speciell med sin ”oregelbundna” sömn. Eller rättare sagt - när vi väl blir föräldrar till våra första barn, ja, då förändras sömnen för resten av våra liv.

Jag är en kvällstrött själ, det har jag alltid varit. Min största ”kamp” varje år är väl hur jag ska hålla mig vaken till midnatt på nyårsafton. Vid 23-snåret ”kliar” mina ben, hela jag är mentalt inställt på sömn. Å andra sidan går jag upp tidigt på morgonen, favoritstunder!

Sömn, mat, motion, vila, goda relationer - allt är viktigt för att vi ska sova gott. Att ”tiden går fort” är lätt att säga, men svårare att ta in för en småbarnsförälder som kanske sitter med två eller tre sjuka barn klockan tre på natten. Då går tiden inte fort.

Tiden rusar inte heller fram för en orolig tonårsförälder som ängsligt väntar på sina barn mitt i natten, kanske till och med framåt morgonkvisten. Om inte din älskade tonåring svarat i telefon på flera timmar, ja, då kan den oron äta upp vilken förälder som helst, då blir man långt ifrån ett helgon… Lever han? Vad har hänt? Ska jag ringa polisen?

Är du mitt i antingen den trötta småbarnstiden eller den ibland lika trötta tonårstiden som förälder då är det svårt att ta in att ”allt går över”, en trött förälder ser inte ”ljuset i tunneln”. När ska jag få sova en hel natt igen?

Trots att jag inte har vare sig småbarn eller tonåringar längre så har jag ändå svårt att sova ibland. Vissa perioder är jag uppe och yrar i flera timmar på nätterna, då kommer lätt fel tankar även till mig och minuterna kryper fram.

Just därför är jag oändligt tacksam att jag, mitt i natten, kan be till Gud att hjälpa mig med min sömn eller de situationer jag går igenom just nu som stör min nattsömn. Gud är alltid vaken, han är inte rädd för det mörker vi går igenom. Tvärtom. Han kommer med frid, med rätt tankar, med svar på mina utmaningar och han kommer med god nattsömn.

Om du kämpar just nu med dina barn, kanske är du ensamstående (eller enastående som vi brukar säga!) - ta hjälp! Det finns människor som vill hjälpa dig.

Jag har berättat om hur vi passar våra barnbarn ibland, den hjälpen hade inte vi när våra barn var små. Våra föräldrar bodde långt ifrån oss. Men det fanns ändå människor i de kyrkor vi tjänat, goda grannar och nya vänner som kan kliva in i våra liv och hjälpa till. Det viktigaste är att du sträcker dig efter hjälp, ge inte upp!

Framför allt - kom ihåg att du är världens bästa förälder till dina barn. ”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv…” som Astrid Lindgren sa. Det skulle nästan kunna stå i Bibeln så bra är det!

Isaiah 31: 21
”Father, open my children’s ears to hear the message you have for them today.”

Det finns inget som en bedjande förälder. 
Så länge jag lever ska jag be för min familj.

Hälsningar från
Ulrica - en bedjande mamma, svärmor och farmor