En oväntad vänskap.

För ganska exakt 27 år sedan flyttade vi till Västerås. Ny stad, nytt boende, ny förskola för våra barn, nytt jobb, ny frisör, ny tandläkare, ny kyrka och nya människor att lära känna, en del av dem blev våra vänner andra blev mer ”bekanta”.

Innan vi flyttade till Västerås bodde vi i Huskvarna i sex år, i båda städerna har jag kämpat med ensamhet de första åren. Familj, släkt och gamla vänner fanns naturligtvis kvar men nu på ”lite avstånd”. När vi kom till Västerås var det ännu längre från min gamla hemstad Karlskrona, det är och förblir 48 mils avstånd mellan Västerås och Karlskrona. Den sträckan har vi åkt många gånger.

Sedan många år är Västerås Bästerås för mig. Jag älskar den här staden, det är här jag har mitt liv och jag vill inte bo någon annanstans.

Det jag vill komma till är att det kan ta tid att landa i en ny stad, bygd, kanske nytt land och därmed nytt språk, byter du landsdel i Sverige är det ny dialekt, nya skolor för barnen, nya ortnamn att lära sig och framför allt - nya VÄNNER! Det kan ta tid, lång tid. Men det behöver inte göra det.

Vänner kommer och går, en del består. Barndomsvänner, tonårsvänner, vänner där vi delade ”småbarnslivet” med i Huskvarna, vänner som tog emot oss här i Västerås… En del finns i våra liv än idag, men långt ifrån alla. Det är otroligt många som passerat ”revy” i mitt liv.

Jag är snart 55 år, numera har jag ingen ”bästis” :) Det var längesedan. En del av mina bästa vänner bor inte i Västerås, vi hörs och ses ändå. Riktiga vänner är bara ett telefonsamtal bort, oavsett geografiska avstånd.

Jag har en oväntad, fin vänskap med en numera 80-årig kvinna. Hon har talat in i mitt liv i över 20 år. Men nu är det också dags för mig att tala in i andra kvinnors liv. Oavsett ålder finns det alltid någon som ser upp till dig.

Behöver du en ny vän gäller det också att vara en bra vän. Skulle du vilja vara med dig själv? Behöver du jobba på något i ditt eget liv? Hur är du som vän? Är du en som bara tar energi eller ger du också? Självinsikt är något vi alla behöver jobba på, livet igenom.

Ett misslyckande och svek från en nära vän svider i hjärtat, att jobba på förlåtelse kan ta mycket tid och kraft. Försök att komma ihåg att alla går igenom något hela tiden. Häromdagen blev jag så irriterad på en hantverkare som inte kom när han skulle (typiskt hantverkare, eller hur?) - men så visade det sig att han och hans fru förlorat sitt barn sent i graviditeten. Min ilska rann av mig på en mikrosekund.

Du är inte ensam om att gå igenom svårigheter i livet, det är ingen tävling om vem som har det värst.

Jesus är en vän som inte bara alltid finns där, du kan också be honom om hjälp att hitta nya vänner. Det har jag gjort flera gånger. Pröva!

Jag vill avsluta med att uppmuntra dig att vara okomplicerad så mycket du kan. Det är svårt med svåra människor, ingen kan läsa dina tankar. Har du en ”fnurra på tråden” med någon vän, försök att lösa det medan det fortfarande bara är en liten fnurra… en liten fjäder kan lätt bli ett stort hönshus. Ordspråk. Tänk så mycket det ligger i alla dessa gamla härliga ordspråk.

Läs gärna Ordspråksboken i Bibeln, den har mycket klokt att säga om det mesta i livet. Bibeln är oslagbar på så många sätt!

Ordspråksboken 17: 17
A dear friend will love you no matter what,
and a family sticks together through
all kids of trouble
”.

Hälsningar från
Vännen Ulrica