Handbok för livet.

"Tänka fritt är stort men tänka rätt är större”. Det citatet finns i gyllene bokstäver över ingången till aulan i Uppsala universitet.

PJ och jag tog studenten 1984, vi var lika gamla redan på den tiden (!) och tog studenten samtidigt, vi hade då gått i parallellklasser genom både högstadiet och gymnasiet :) Tillsammans med ett stort gäng i Pingstkyrkan i Karlskrona firade vi ihop med släkt och vänner på kyrkans församlingsgård. Så roligt!
Mycket har hänt sedan dess.

Det är examenstider i alla hörn av Sverige. Lite speciellt i år med tanke på Corona men det blev ändå rätt bra har jag förstått. Heja alla studenter!

Rubriken jag valt idag, ”Handbok för Livet”, är Nya Testamentet och finns naturligtvis att köpa, det är en riktigt bra studiebibel som jag personligen använde mycket för några år sedan. Den är lättläst och bra att läsa ihop i familjen, eller din connectgrupp.

Bibeln är verkligen en Handbok för Livet. Den är full av sanna berättelser om människor som strulade till Livet på alla möjliga sätt, men som med Guds hjälp reser sig upp igen. Alla kan vi falla, de flesta gör det längs med resan, det är nästan oundvikligt.

Personligen tycker jag det är fantastiskt att läsa om människor som upprättas trots ett tokigt handlande. Det är lika fantastiskt idag att få lägga det vi inte förstår i Guds händer, vilken trygghet!

Det finns människor med höga fina titlar, som gått på fina skolor och universitet och dessutom rest flera varv runt jorden - ändå kan de ha ett smått tänkande och en liten värld. Och så finns det människor som har svårt med ”Pluttifikationstabellen” (som Pippi Långstrump sa…) men som är mer än nöjda med Livet ändå trots att de kanske aldrig lämnat stadsgränsen.
'
Ditt liv hänger inte på en fin examen. Du vet väl att alla människor är lika mycket värda? Vi känner människor med ”höga” utbildningar och vi känner människor som haft det mycket svårt genom skoltiden, alla är lika betydelsefulla för Gud och därmed för oss. Punkt.

Ditt värde hänger inte heller på en fin titel. Gör det bästa med det du fått, alla har vi gåvor på något sätt. En del har lätt att lära, för andra är det svårare. En del älskar att läsa, en del är mer praktiska och jobbar med händerna. Men alla är lika mycket värda. Punkt igen.

Men om du har en fin examen och titel - stort GRATTIS! Använd den till att förändra din värld till det bättre. Vi gläds med dig!

Det är charmigt att vi är så olika, det är en styrka i din familj, på ditt jobb, bland dina grannar och i din kyrka. Vi behöver varandra och vi ska aldrig se ner på varandra.

Och till dig som förälder som kanske ”kämpat” med just ditt barn genom det här läsåret - en stor dos uppmuntran till dig! Fortsätt älska dina barn precis som de är, det är den bästa utbildning de kan få.
Vi tar aldrig examen från Livet. Många gånger har jag önskat att det fanns ett ”facit” hur vi ska göra i jobbiga och knepiga situationer, men det finns inte det.

”Facit” är att gång på gång lägga situationer, ditt liv, andras liv = allt i Guds händer. Om du gör det kommer du få se Guds trofasta hand som en röd tråd över ditt och andras liv. Gud har koll.

Förminska inte Gud. Han har koll på allt som händer och bara han är i vår morgondag.

”Use the gifts God gave you, and glorify Him with them”.

"Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren , nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp." Jeremia 29:11

Hälsningar från
Ulrica - ständig student