(Svär)Mors dag.

Ords 31:25 ”Kraft och värdighet är hennes klädnad, och hon ler mot dagen som kommer.”

 Vi har alla olika kapacitet. Mina 100% är inte dina 100% och tvärtom :)

Jag har snart funnits i familjen / släkten Stenstrand i 40 år. PJ och jag blev ett par i februari 1981.

Ibland har jag lust att kliva in hos familjen Berit och Bo-Anders Stenstrand 1974. Närmare bestämt augusti 1974. Då var PJ ännu inte nio år gammal och då föddes hans yngste bror Frank-Josef, han blev nummer sju i syskonskaran, PJ är äldst. Sju barn på inte ens nio år.

Familjen Berit och Boas var då nyinflyttade till Göteborg efter några år i Stockholm. Det var flera flyttar och städer innan dess och det blev flera flyttar och städer efter Göteborg.

Många flyttar, nya städer, nya tjänster i Sveriges olika Pingstkyrkor och så en stor familj med sju barn med allt vad det innebär.

Båda mina svärföräldrar är fantastiska, jag beundrar dem på så många sätt. För några år sedan skrev jag ett blogginlägg om min svärfar Bo-Anders som blev 7-barnsfar innan han var 30 år gammal.

Idag ska jag skriva några rader om min svärmor Berit. Kom ihåg när jag skriver att hon är inte alltigenom perfekt, det är nämligen ingen människa. Men hon har en inställning till Livet, där jag och många med mig, har mycket att lära.

Min svärmors kapacitet är stor, väldigt stor, nästintill enorm.

Tillbaka till 1974 när nummer sju var nyfödd och sex syskon väntade hemma. ”Hur orkade du? Hur fick du ihop livet? Maten? Tvätten? Byta lakan? Alla flyttar runt hela Sverige? Var du inte trött ibland? Allt det här med egen tid som många mammor idag frågar efter, hade du någonsin det?”

Alla de frågorna och många fler ställer jag till min svärmor titt som tätt.

”Jag var säkert trött ibland”, svarar svärmor med ett leende. ”Men jag minns (nästan) bara det roliga. Allt det unika med varje barn.”

Det är lätt att tro att det var kaos hemma hos familjen Stenstrand, men det var det inte. Var sak hade sin plats, ordning och reda i lådor, plastbackar, sorterat och organiserat nästan in i minsta detalj. Hur överlever annars en så stor familj?

Som grädde på moset har mina svärföräldrar alltid haft ett otroligt öppet hem. Förutom nio personer i familjen har min svärmor lagat mat till mängder med människor, säkert tusentals. Och så allt fikabröd hon ”fixat”, satt på oräkneliga kannor kaffe som hon serverat med ett närvarande leende.

Nu skriver vi 2020, tiden har gått men min svärmor Berit klagar fortfarande aldrig. Hennes liv andas tacksamhet och Guds enorma trofasthet.

Min svärmor ser och älskar alla sina barn. Att ringa min svärmor är en fröjd, det har det alltid varit.

Ett leende hörs och min svärmor svarar med ett leende och undrar hur just jag mår. Jag, som egentligen ”bara” är en av många svärdöttrar, hon lyssnar på mig. Berit bryr sig genuint och är intresserad av alla i den fortfarande växande familjen Stenstrand. För det är ju självklart… har du sju barn, med respektive, 18 barnbarn och så några barnbarnsbarn, så händer det alltid något i någon familj.

Min svärmor är lösningsorienterad de luxe. 30 gäster på ingång? Sa du 50 förresten? Jo, men det ordnar jag. Bjuda hela kyrkan på kaffe? 300 personer? Jo, men det fixar sig. Att ”bara” ordna mat till närmaste familjen är ungefär 40 personer i skrivande stund, då talar jag barnen med respektive, deras barn och i några fall även deras barn…

Allt med ett leende och med glimten i ögat hos min svärmor Berit.

”Skriv nu inte att jag är ett helgon…” sa hon till mig för någon vecka sedan. Nej, du är inget helgon Berit, men du är bra nära. En av sönerna i familjen trodde att ”Alla Helgons Dag” var uppkallad efter Berit Stenstrand, men så är inte fallet :)

Kära svärmor. Jag älskar din humor, din uppfinningsrikedom och den glädje du sprider.

Min svärmor har sått ut både mat, sängplatser, tid och mycket uppmuntran till tusen och åter tusentals människor genom åren. Nu hoppas jag att du äntligen har lite ”egen tid” ibland, det är du värd!
Vi är många som ser upp till dig Berit, jag är en av dem!

Jag har inte valt min svärmor, men om jag kunde skulle jag välja dig 100 gånger om.

Till dig kära läsare - som med allt annat - jämför dig inte med någon annan, inte min svärmor heller.  Men inspireras gärna! Fortsätt växa och gör det bästa av det Liv du fått. Dina 100% går inte att jämföras med någon annan.

Gud vill hjälpa dig att fortsätta växa i din kapacitet genom hela livet.

Ords 4: 23 ”Mer än allt som ska bevaras, bevara ditt hjärta, för därifrån utgår livet.”

Hälsningar från

Ulrica - svärdotter