Grunden är viktig.

”Den som kommer till mig och hör mina ord och handlar efter dem – jag ska visa er vem han liknar. Han liknar en man som byggde ett hus och grävde djupt och lade grunden på klippan. När översvämningen kom vräkte sig floden mot huset, men den kunde inte rubba det eftersom det var välbyggt.” Lukasevangeliet 6: 47, 48
Husbygge, familjebygge, församlingsbygge… det tar aldrig slut. Alltid finns det något att göra.
I skrivande stund har vi börjat ännu ett bygge, om några månader står ett nytt garage vid sidan av vårt gamla hus från 1932. Kanske blev det vår melodi i livet, det är inte första gången, och troligtvis inte sista heller. Livet är ett ständigt bygge på så många plan.
Våra älskade barn är uppvuxna i renoveringar, vi har bytt kök, badrum, flyttat väggar, målat om, bytt all el och mycket annat genom åren i många olika hus. Och även det gick i arv. Sonen och hans familj fixar och renoverar, dottern och hennes man borta i Kanada köpte ett gammalt mysigt hus där de fixar och donar.
Tillbaka till vårt garagebygge. Nu håller PJ på med grunden, det är inte roligt. Det är dammigt, vi ser inte så mycket ”resultat”, det är verktyg överallt, grushögar och så är halva trädgården full av byggmaterial. Ännu en gång.
Ändå är det annorlunda den här gången. Vi ”ser” garaget framför oss redan nu, trots att grunden inte ens är klar. Men den här gången vet vi hur viktiga varje steg i ett bygge är, och allt börjar med en bra grund.
Nu vet du vart jag vill komma.
Livet är som ett husbygge. Det går att bygga lite ”hipp som happ”, men vid minsta vindpust blåser allt omkull, det är inte frågan OM det blåser utan NÄR det blåser. Ibland är det full orkan, regn från alla håll och så lite snöstorm ovanpå alltihop. Det gäller att du står stadigt när det ”blauser” som de säger i min vackra gamla hemstad Karlskrona, den staden kallas ibland för ”pinan” av de som en gång gjorde sin militärtjänst där, just för att de ”blauser” så mycket.
Inget är så vackert som när havet ligger som en spegel, när det är vindstilla ”bleke”, de dagarna finns också, eller hur?
Lär dig att hantera Livets verktyg i din egen verktygslåda, be om hjälp om du behöver. Ett bygge, vad det än må gälla, blir så enklare och det går så mycket snabbare om vi hjälps åt.
Börja med grunden, den är oerhört viktig. Det tar tid, det är lite bökigt och det blir stökigt, men det är så värt allt kaos som kan bli emellanåt. Och du - glöm inte visionera framåt - tänk på vad du, ditt liv, din familjs liv, din kyrkas liv befinner sig när allt är ”klart” i alla fall den här gången. ”Klart” blir det aldrig :)
Jag avslutar som jag började, det tar aldrig slut :) Alltid finns det något att jobba på, eller hur? Mitt i Corona-tider kan du bygga på ditt liv, din familj, ditt äktenskap… det är viktigt att se om sitt ”hus” på alla plan.
Till sist. Jämför inte ditt bygge med grannens, inspireras gärna, men jämför dig aldrig. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan, gräset är grönast där du vattnar det.
All välsignelse i ditt Livsbygge!
Hälsningar från
Ulrica - tillfällig snickare